L'anunci d'ERC partint peres amb Junts ha motivat els comuns, que tornen a veure's amb opcions de ser al proper Govern de la Generalitat. Si ahir la seva líder, Jéssica Albiach, ja confirmava en una entrevista a Catalunya Ràdio que ERC havia contactat amb ells, aquest dilluns en una altra entrevista a TVE ja ha exigit als republicans que la seva formació ha de formar part del nou Executiu.

"És molt millor un Govern de 41 diputats o 50, que un de 33. És millor un Govern fort, ampli i transversal", ha defensat afegint que és bona notícia que ERC hagi decidit "emancipar-se de Junts", la qual cosa considera que obre una oportunitat que impulsar un govern progressista a Catalunya. Per això, ha allargat la mà als republicans per evitar una repetició electoral que, segons el seu parer, seria una "falta de respecte absolut" a la ciutadania.

En aquest sentit, Albiach ha exigit al PSC i Junts que cedeixin part dels seus vots per facilitar la investidura. "M'agradaria que Jordi Sànchez, que va fer aquest anunci, compleixi la seva paraula. És important complir la paraula que un dona, i no entendria que el PSC es posi de perfil davant d'una possible repetició electoral", ha conclòs.

No deixa de sorprendre que tant ella com el portaveu de Catalunya En Comú, Joan Mena, han assegurat que les negociacions no s'han de fer a través dels mitjans de comunicació mentre exposaven les seves demandes a través d'entrevistes i rodes de premsa.

Ambigüitat sobre un Govern d'ERC en solitari

En la roda de premsa celebrada avui, Mena ha reiterat la demanda que ja havia fet Albiach sobre l'entrada dels comuns al Govern però no ha aclarit si aquesta serà una condició sine qua non per investir el candidat d'ERC, Pere Aragonès.

Mena també s'ha mostrat ambigu sobre els plans d'ERC i la CUP amb la taula de diàleg, a la qual donen dos anys de marge. El dirigent comú ha assegurat que l'acord entre aquestes dues formacions no és incompatible amb el que ells defensen i ha vaticinat que la taula amb l'Estat no fallarà si aquesta s'activa.

Junts: els vots sí, la resta no

Tant Mena com Albiach han evidenciat les ganes de la seva formació de ser al nou Govern, demanant sense complexos els vots de Junts, quan fins ara els havien rebutjat per evitar que la formació de Carles Puigdemont "condicionés" l'Executiu. Ara bé, sobre compartir Govern amb ells, Mena ho ha rebutjat totalment assegurant que els projectes d'ambdós partits són "incompatibles". A banda de Junts, també han demanat el suport del PSC per tal d'afavorir "un canvi d'etapa" i evitar la repetició electoral.

 

Imatge principal: Aragonès, Albiach, David Cid i Joan Carles Gallego, en un dels debats d'investidura fallits / Efe