Quan només falten 15 dies per investir un president, ERC negocia amb els Comuns davant les dificultats d'entesa amb Junts. El president d'Unidas Podemos al Congrés, Jaume Asens, ha assegurat aquest dimarts que l'acord d'investidura amb ERC és "a prop" i es podria tancar "perfectament" aquesta setmana. Al seu entendre, cal prioritzar els punts compartits entre ambdues formacions i no s'ha mostrat gens preocupat per la principal diferència que els separa: la independència. 

En aquest sentit, Asens ha opinat que per a ERC la independència no és una "prioritat immediata" i que "no està al full de ruta d'aquesta legislatura". El diputat ha subratllat que les prioritats han de ser la sortida de la crisi del coronavirus i la negociació a la taula de diàleg, uns punts en els quals els republicans hi estarien d'acord. 

 

L'entesa, ben a prop

Així doncs, segons ha explicat en una entrevista a La2, l'acord podria arribar ben aviat. Ha apostat perquè els comuns entrin al Govern per evitar que JxCat "governi per la porta del darrere" però ha afirmat que negocien "sense línies vermelles". 

"Per nosaltres no serà. El que és important és posar-se d'acord amb el programa d'investidura, la resta és secundari", ha apuntat. Asens ha opinat que l'aposta d'ERC per governar en solitari i deixar la negociació amb JxCat és "sincera" i ho ha vist com una "finestra d'oportunitat". 

El diputat dels comuns ha defensat que cal que "ERC s'emancipi de JxCat". Asens ha afirmat que la repetició electoral seria una "temeritat", però que "no és un escenari descartable" i ha opinat que "a vegades sembla" que JxCat ho vulgui per intentar el "sorpasso" a ERC.

El paper de l'Estat

El president d'UP al Congrés ha considerat "inimaginable" que el PSC voti en contra d'un acord entre ERC i comuns i ha argumentat que "no n'hi ha prou amb guanyar eleccions". "La correlació de forces és la que és, no es pot enganyar la gent amb una investidura fake", ha dit.

Segons Asens, des de la Moncloa "veurien amb bons ulls" un Govern dels republicans amb el suport d'En Comú Podem. D'altra banda, ha dit que és "pràcticament segur" que els indults als presos independentistes arribaran abans de l'estiu.

Segons els càlculs del president d'Unidas Podemos, l'informe del Tribunal Suprem estarà "en qüestió de dies" a la taula del govern espanyol perquè "ja no queden més tràmits". Tanmateix, Asens ha dit que no voldria "aixecar expectatives". Sobre la reforma del delicte de sedició, Asens també ha opinat que es podria abordar abans de l'estiu.

Imatge principal: Jaume Asens / Sergi Alcázar