Un hipotètic nou escenari amb el canvi de Junts per comuns, és a dir, l'entrada d'un partit no independentista en el nou govern que vol liderar Esquerra, obre un debat a la CUP. Sobretot per la fotografia d'ahir entre la vicepresidenta tercera del govern espanyol d'Unidas-Podemos, Yolanda Díaz, i el diputat d'Esquerra al Congrés, Gabriel Rufián. La diputada cupaire Eulàlia Reguant llança una advertència: "La roda de premsa d'ahir de Rufián parlant de normalització amb l'Estat és enormement preocupant. No pot haver-hi estabilització ni normalització. Preguntarem a ERC què vol dir això perquè el que hi ha recollit en l'acord no és el que va dir, en cap cas, ahir Gabriel Rufián", ha dit en declaracions a TV3.

Amb el comiat de Pablo Iglesias, la trobada d'ahir entre les dues formacions va servir per marcar les línies a seguir d'ara endavant. La també ministra de Treball ha fet del diàleg la seva bandera i ha apostat per “reiniciar la legislatura” de la mà de la majoria parlamentària de la investidura. El mateix va defensar el dirigent republicà i ja pensen a mantenir més trobades. En la d'ahir es va parlar de reformes legislatives i de la situació dels presos.

L'acord de la CUP amb Esquerra és perquè tinguin suport els republicans per formar una nova investidura, però el que passa a Madrid pot fer replantejar les intencions de la CUP. "A Madrid creiem que hi ha d'haver un debat democràtic, però no compartim que l'espai o coordinació es converteixi en una voluntat de negociació amb l'Estat per repartir molles", assegura Reguant. I sobre com afrontar-ho, proposa "obrir un espai de debat independentista per parlar".

En aquesta línia, dibuixa dos camins: la taula de diàleg que planteja "Esquerra, ja coneixem i no compartim"; o bé la de Junts que "hem de saber què vol dir". Per tot plegat, considera que el Consell per la República "no respon a la transversalitat de l'independentisme". Però des de la CUP, no amaguen la seva voluntat: "Un nou referèndum, un nou 1 d'octubre és necessari i per les vies que siguin. Cal avançar en la força i la mobilització".

Davant les desavinences entre Esquerra i Junts, Reguant s'ha mostrat molt crítica: "El que hi ha és una batalla entre dos partits per l'hegemonia de l'independentisme" i no descarta repetir unes eleccions perquè "s'està arribant al límit". També per part d'ells mateixos que, si veuen canvis en l'acord, "demanaran modificacions". I en la ment de tots, el calendari: "En 15 dies no solucionarem el que no s'ha fet en tres anys". Poden acceptar l'entrada dels comuns, però amb condicions. I reclama a ERC haver fet els deures amb més temps: "Podrien haver arribat abans", com a guanyadors de les forces independentistes.

Per evitar "el perill" de tornar a les urnes, Reguant afirma que seguiran parlant amb Esquerra i Junts com sempre han fet i de forma "més puntual" amb els comuns. Per no obrir més discrepàncies, la diputada ha assegurat que la CUP "no s'hi posarà, en un govern de col·lisió" i afirma que desconeix "si Junts és qui s'ha desentès o no". Malgrat les divergències independentistes, els cupaires estan confiats a trobar una estratègia que també impliqui "altres entitats a treballar per un consens", inclòs el Consell per la República, però no seria l'únic.

Fotografia de portada: imatge d'arxiu d'Eulàlia Reguant.