Pugen els decibels, avui a Madrid. La formació de Govern a Catalunya continua enfangant les relacions entre les formacions independentistes. Avui Gabriel Rufián ha esmorzat fort i ha sortit en roda de premsa, després d’escoltar Jaume Asens i Míriam Nogueras. Al primer, que ha qüestionat que la independència sigui una “prioritat immediata” d’ERC, li ha respost que “o menteix o no s’assabenta de res”. A la segona l'ha avisat que “els resultats són els que són i que “ERC no és la serventa de ningú” i, per tant, “ni se la domestica ni se la tutela”. Els dies passen i continuen sense sortir els números per a la investidura de Pere Aragonès, que ja explora fórmules diferents.

En roda de premsa des del Congrés, el cap de files dels republicans a Madrid ha assenyalat que hi ha “gent molt nerviosa que parla massa d’ERC”, i els ha donat resposta. Ha començat per Jaume Asens, a qui ha acusat de mentir o no assabentar-se de res. “ERC té 90 anys d'història, un president afusellat pel feixisme per defensar la independència de Catalunya i un president empresonat per defensar la independència de Catalunya”, ha recordat Rufián. I ha etzibat: “No acceptem la divisió tramposa entre una lluita i una altra. Qui ho diu no entén absolutament res”.

A continuació ha vingut la resposta a la portaveu de “Convergència, Divergència o Junts per Catalunya”. A Míriam Nogueras li ha reclamat que “acceptin la realitat i els resultats electorals”, i l'ha avisat que els republicans no són la “serventa de ningú”. En aquest sentit, davant dels retrets de Junts, Rufián ha rebatut que no acceptaran “lliçons de qui governa la tercera institució del país amb el PSC perquè no la governés ERC”. També ha defensat la urgència per formar govern davant el “temps” que reclama la formació de Puigdemont: “A Catalunya hi ha un milió de pobres. Com es pot dir que no hi ha pressa?".

El portaveu d’ERC al Congrés ha acabat amb una advertència: "Nosaltres som polítics, no trols de Twitter. Qui vulgui fer de trol de Twitter, que s'obri un compte a Twitter. Un suggeriment basat en la meva experiència: la vida no és Twitter i nosaltres volem gestionar la vida".

Les paraules d'Asens

Quan només falten 15 dies per investir un president, ERC negocia amb els comuns davant les dificultats d'entesa amb Junts. El president d'Unidas Podemos al Congrés, Jaume Asens, ha assegurat aquest dimarts que l'acord d'investidura amb ERC és "a prop" i es podria tancar "perfectament" aquesta setmana. Al seu entendre, cal prioritzar els punts compartits entre ambdues formacions i no s'ha mostrat gens preocupat per la principal diferència que els separa: la independència. En aquest sentit, Asens ha opinat que per a ERC la independència no és una "prioritat immediata" i que "no és al full de ruta d'aquesta legislatura".