Pablo Iglesias ha estat la persona de l’espai d’Unidas Podemos que s’ha significat més per Catalunya. Però el tsunami Ayuso el va escombrar ara fa una setmana de la vida política, i ara hi ha nous interlocutors. És el cas de la vicepresidenta Yolanda Díaz, que avui ha mantingut una reunió amb el portaveu d’ERC Gabriel Rufián. La ministra de Treball ha fet del diàleg la seva bandera i ha apostat per “reiniciar la legislatura” de la mà de la majoria parlamentària de la investidura. El mateix ha defensat el dirigent republicà. Tindran més trobades. En aquesta s'ha parlat de reformes legislatives i de la situació dels presos.

Des de la seu del Ministeri, on ha tingut lloc la reunió, Gabriel Rufián, a més d’exhibir sintonia personal, ha explicat que s’han tractat dues agendes diferents. La primera, l’agenda legislativa. Després de les eleccions de Madrid, ha valorat, “comença una nova legislatura”. El seu diagnòstic és que “l’esquerra a l’esquerra del PSOE va guanyar al PSOE”, i que a La Moncloa se n’ha de prendre nota. En aquest context, ha assegurat que aquesta és “una reunió més” i que continuaran, perquè “poden afavorir molt la política al nostre país i a l’Estat espanyol”. Ha posat com a referència la substitució de la reforma laboral del PP.

La segona agenda ha estat la del conflicte polític català. El portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats ha afirmat que “compartim molts diagnòstics i fins i tot solucions”. El principal consens en aquest sentit, que “ja ha arribat el moment de prendre decisions”, de desbloquejar mesures que estan “paralitzades”. Preguntat justament sobre aquesta qüestió, ha volgut parlar clar i sense embuts: cal posar fi a la “situació de gent empresonada de forma injusta i salvatge”. Ha conclòs que, “com a demòcrates, ens toca parla d’això”.

yolanda diaz gabriel rufian reunio - EFE

Després de Rufián ha intervingut Yolanda Díaz, que ha confirmat la bona sintonia personal. En aquest sentit, ha parlat d’un “vent de canvi” i ha sostingut que és “clau” que “Catalunya estigui en el nucli de treball” d’Espanya. “Volem comptar amb els catalans i les catalanes”, ha dit la vicepresidenta tercera del govern espanyol. En aquest context, ha reivindicat que la seva política es basa en “el diàleg i la recerca de solucions”. També pel que fa al conflicte polític català, prometent “treballar per a normalitzar les nostres relacions”. I ha afegit: “Qualsevol conflicte només es resol des del l’entesa mútua, teixint i dialogant. El contrari és l’antipolítica”.

Pel que fa a la reconstrucció de la majoria de la investidura, la ministra de Treball ha indicat que “comença una nova etapa en què ens veuran molts cops junts” i que treballarà per a “teixir les formacions que van donar suport a la investidura”. Per això mantindrà la interlocució constant amb ERC i la resta de formacions progressistes. És el moment de “reiniciar la legislatura”, ha conclòs.