Sembla que no ha sigut una idea nova. Qui fou vicepresident de la Mesa del Parlament entre el 2018 i el 2021, Josep Costa, ha assenyalat que ell ja va proposar "aturar l'activitat" de la cambra catalana, "com a mínim, quan el Suprem va ordenar l'empresonament de sis diputats i diputades, inclosa la presidenta Forcadell". Així ho ha expressat Costa en una piulada aquest vespre, després d'una jornada marcada per la proposta dels partits independentistes de suspendre les tasques parlamentàries fins que la Comissió de l'Estatut del Diputat es reuneixi per pronunciar-se sobre la situació de Pau Juvillà. Una proposta que hauria de servir per evidenciar la situació de repressió.

L'exvicepresident del Parlament ha aprofitat aquesta mena de confessió per criticar el que va passar l'any 2019, quan el Tribunal Suprem va dictar la sentència contra els líders independentistes: Carme Forcadell, Dolors Bassa, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Així, si l'aturada de l'activitat de la cambra "s'hagués fet", Costa s'ha mostrat "segur que ara no caldria fer-ho". "Però llavors hi havia massa pressa per tornar als despatxos", ha retret. Just aquest mateix dimarts, Forcadell ha recordat a les xarxes socials que ara es compleixen tres anys des que van ser "ignominiosament traslladats a Madrid per assistir a la farsa del judici". "Són coses que mai no s'obliden", ha afegit.

TUIT Josep Costa

Sigui com sigui, aquest dimarts ha estat marcat per la manera en la qual l'independentisme ha mantingut el pols per Juvillà i ha aturat el Parlament. Ha sigut al matí, quan la Mesa de la cambra catalana ha proposat la paralització de l'activitat parlamentària fins que la Comissió de l'Estatut del Diputat es reuneixi aquest dijous per pronunciar-se sobre el cas del cupaire. Tot seguit, al migdia, s'han suspès les primeres comissions: per una banda, la d'Agricultura, Ramaderia i Pesca; per una altra, la d'estudi sobre el desplegament d'un sistema educatiu inclusiu. Ja ben entrada la tarda, s'han aturat tres comissions més: la de Cultura, la de Joventut i la de Polítiques Digitals.

Aquest dimarts també s'ha fet oficial que l'advocat Jaume Alonso-Cuevillas serà el president de l'esmentada Comissió de l'Estatut del Diputat, l'encarregada de defensar el diputat cupaire. De fet, la CUP ha proposat Carles Riera per substituir Juvillà a la Mesa del Parlament. "L'objectiu d'aquesta substitució és seguir fent la tasca que feia Juvillà a la Mesa, garantir la majoria independentista i la defensa dels drets dels diputats i la sobirania del Parlament", ja que el diputat ha hagut de suspendre la seva activitat política per un problema de salut.