L'endemà que el govern espanyol hagi aprovat els indults dels presos polítics, la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha afirmat avui que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha indultat els presos polítics perquè "no tenia alternativa" i ha destacat que no veu cap recorregut als recursos contra la mesura de gràcia anunciat per Vox, el PP i Ciutadans.

Ciuró, en una entrevista a El Matins de TV3, ha destacat que hi ha temps de sobres perquè els presos surtin avui al migdia de la presó amb l'indult a la mà. En cas contrari, sortirien amb un permís i, quan arribés la notificació de l'excarceració del Tribunal Suprem, haurien de tornar al centre penitenciari per rebre-la.

La consellera, que es va reunir amb els presos a Lledoners dilluns,  ha explicat que els tenen ganes d'anar a veure les famílies i gaudir la revetlla de Sant Joan. Segons ha explicat, estan "alleugerits i amb perspectiva de sortir", però conscients que "aquí no acaba res". Serà la setmana que ve un cop hagin passat uns dies en família, que es farà una recepció institucional als nou presos i preses.

Els recursos de la dreta

Quan als recursos anunciats pel PP, Vox i Ciutadans un cop aprovats els indults, Ciuró ha manifestat que aquestes iniciatives no tenen recorregut, ja que "estan ben fonamentats i obeeixen al sentit general". La consellera ha acusat el PP de "persistir en l'error"  i ha destacat que "aquest recurs va en contra de la voluntat de tothom, que és trobar una solució política".

Preguntada per si creu que Pedro Sánchez ha estat "valent" amb la mesura de gràcia, Ciuró creu que "el mèrit ha estat haver adoptat els indults i vendre'ls com un pas".  "És d'una habilitat bestial, perquè estem aquí perquè ell ens hi ha portat", ha afegit.

L'exili

Sobre la situació del president Carles Puigdemont i els altres exconsellers que estan fora de Catalunya, Ciuró ha dit que Espanya "hauria de començar a estudiar rebaixar penes que no tenen equiparació amb la resta d'Europa". I ha dit que si fos Puigdemont, ella no s'ho "jugaria" tornant a Catalunya perquè s'ha demostrat que "s'ha interpretat la llei a gust del consumidor". Així, sobre la reforma del Codi Penal, Ciuró ha dit que "necessita un debat".

Quan a la taula de diàleg, Ciuró ha assegurat que no van a "arreglar els dèficits que té Espanya": "Anem a la taula de diàleg a intentar donar una solució". "Nosaltres patim els dèficits [d'Espanya], però no podem anar a la taula com si fos una comissió bilateral bis, es fa per abordar l'encaix o no de Catalunya dins de l'Estat", ha manifestat.

 

Imatge principal, la consellera de Justícia Lourdes Ciuró /  ACN