La premsa internacional s'ha fet ressò de l'aprovació dels indults als presos independentistes per part del govern espanyol.  Destaca el Financial Times, que dedica un editorial a explicar la decisió de l'executiu liderat per Pedro Sánchez. El diari britànic especialitzat en informació econòmica posa el focus en la "possibilitat de reconciliació" que ofereixen els indults i, tot i que aplaudeix la decisió de l'executiu de Sánchez, posa en dubte que sigui efectiva.

Financial times indults

El prestigiós rotatiu econòmic, que sosté que Pedro Sánchez "té raó" en voler "buscar una sortida a la paràlisi política i la divisió social", destaca el dur càstig que va suposar la sentència del judici al procés, un càstig que "no ha fet res per curar les ferides en una Catalunya dividida o per ajudar Espanya a trobar un acomodament amb una regió amb un fort sentit de la seva pròpia identitat política i cultural".The Guardian indults

'The Guardian'

El britànic The Guardian se centra en l'anunci del president Pedro Sánchez i les reaccions a l'indult. Recull declaracions del president del govern espanyol en què assegura que la decisió dels indults "farà enfadar molts espanyols" i recull una enquesta del diari El Mundo que assegura que el 61% dels espanyols no està d'acord amb l'indult. "El govern espanyol ha pres aquesta decisió perquè és la millor per a Catalunya i la millor per a Espanya", afirma citant les paraules de Sánchez. El rotatiu, que fa un repàs dels fets succeïts des del 2017, apunta que la resposta d'ERC ha estat més "tèbia" que la de Carles Puigdemont, més crític des de l'exili.

'The New York Times'

The New York Times sosté, per la seva banda, que els indults són "un pas important cap a la desactivació de les tensions". Destaca la repressió policial de l'1-O i la sentència del procés, i recorda les opinions d'observadors de drets humans: "Va sorprendre que molts observadors de drets humans, inclosa Amnistia Internacional, afirmaren que els separatistes empresonats eren presoners polítics al cor d'Europa".

La capçalera novaiorquesa apunta que la decisió "no està exempta de riscos" i recorda, amb el teló de fons de la manifestació de Colón, les crítiques a Sánchez per ser "tou amb els separatistes". Afegeix que "per a molts observadors, el moment dels indults és favorable per guanyar-se els catalans", després que els socialistes hagin guanyat les eleccions, encara que no governin, i que l'independentisme hagi conformat executiu "amb un líder moderat com Pere Aragonès, que proposa diàleg amb Madrid en lloc de pressionar per un nou referèndum".

'La Stampa'

L'italià La Stampa apunta que els indults són un missatge de diàleg als catalans enviat pel govern de Pedro Sánchez, i tot i admetre que la situació és millor avui que no pas ahir, sosté que "continua havent-hi molts temes pendents damunt de la taula", vist que el govern català segueix demanant l'amnistia per als líders independentistes. També apunta que "els independentistes tindran avui un argument menys en les seves reclamacions, especialment en l'esfera internacional".

La CNN

La cadena nord-americana ha inclòs l'indult entre les seves notícies destacades a Europa. La CNN repassa els fets succeïts en els darrers tres anys i indica que si bé la meitat de la població catalana vol la independència, els indults als líders independentistes compten amb el 60% de l'oposició dels espanyols.

Per la seva banda, el francès Le Figaro fa referència a la "posada en escena acuradament orquestrada" de l'anunci dels indults per part de Sánchez en el Liceu de Barcelona. Segons recull Reuters, el president espanyol "està apostant per poder usar la recuperació econòmica i l'èxit del programa de vacunació contra la Covid-19 per superar la marea d'impopularitat resultant i reparar qualsevol mal col·lateral abans de les eleccions nacionals que se celebraran el 2023".

 

Imatge principal, Pedro Sánchez conversa amb Carmen Calvo en començar el Consell de Ministres que va aprovar els indults / Efe