Ja va haver-hi una primera promesa temporal: el 31 de desembre del 2020. L’any va acabar i la reforma del delicte de sedició no va arribar. Des de llavors, La Moncloa no ha volgut posar cap nou deadline a la modificació del Codi Penal que permetria la llibertat dels presos polítics. Avui no ha estat una excepció, en plena campanya electoral madrilenya, però el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha assegurat que la reforma necessita temps però que arribarà “més aviat que tard”. De la mateixa manera, ha reclamat al PP que desbloquegi la renovació del Consell General del Poder Judicial “més aviat que tard”.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dimarts, Juan Carlos Campo ha subratllat que és un “compromís del govern” i que arribarà “més tard que mai”. No obstant això, ha afegit que, com ha dit “per activa i per passiva, són lleis que necessiten repòs”. En aquest sentit, segons el ministre de Justícia, “cal comparar amb els països de l’entorn” o què estableix la doctrina europea. Tot i així, ha conclòs al respecte, aviat arribarà a la taula del govern espanyol “una reforma bastant important, amb bastantes matèries que les que estem dient aquí”. Ha defensat que tenen “l’obligació de propiciar els canvis que entenem que són els ajustats a la dogmàtica juridicopenal".

Pel que fa al final de l’estat d’alarma el pròxim 9 de maig, cap novetat a La Moncloa. La ministra-portaveu, María Jesús Montero, ha insistit avui que no creuen necessari una nova pròrroga després d’aquesta data. De la mateixa manera, des de l’executiu central consideren que “no és necessari modificar la legislació” sanitària vigent, com demana el PP però també part dels socis de Pedro Sánchez al Congrés. La dirigent socialista ha insistit que “les comunitats disposen d’eines” per fer front a la pandèmia i les deixa en mans dels tribunals “en cas que es necessiti una limitació dels drets fonamentals”. Ha arribat a dir que la restricció de drets fonamentals "és quelcom molt seriós, i per tant no es pot deixar en mans de les comunitats”.

“El que és prioritari és que les comunitats autònomes continuïn concentrades en accelerar el procés de vacunació, i entenem que tenen tots els instruments i mecanismes per a dur-ho a terme”, ha insistit la portaveu del govern espanyol. Ha ironitzat que ara alguns partits reclamin prorrogar l’estat d’alarma després de les negociacions “molt complicades” que van plantejar ara fa uns mesos.

Vacunes per Amèrica Llatina

Pedro Sánchez es troba de viatge a Andorra, on aquesta setmana se celebra la cimera iberoamericana. Segons ha explicat María Jesús Montero, el president espanyol anunciarà avui l’enviament de dosis de la vacuna contra el coronavirus a Amèrica Llatina “tan aviat com sigui possible”, com a mecanisme de solidaritat. Des de La Moncloa subratllen que l'accés a la vacuna "ha de ser equitatiu i universal" i que “la voluntat de govern d'Espanya és coordinar aquesta acció amb la Unió Europea perquè les vacunes arribin als països que prioritàriament les necessiten".