Els eurodiputats de Junts, Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín, han fet arribar una carta als diputats del Parlament Europeu per informar-los que el Consell d’Europa ha emplaçat el govern espanyol a treure de la presó els líders independentistes condemnats pel referèndum de l'1-O i a acabar amb les reclamacions d’extradició contra els exiliats

 

Precisament, la setmana passada, el Parlament Europeu va presentar al·legacions al Tribunal General de la UE demanat que torni a retirar la immunitat de Puigdemont i dels eurodiputats de Junts, després que el ple de la Cambra va aprovar el suplicatori presentat pel jutge instructor Pablo Llarena, però el TGUE el va deixar en suspens​.

Els tres polítics subratllen a la carta als seus companys que el parer del Consell és que els polítics independentistes van ser perseguits per declaracions fetes en l’exercici dels seus mandats polítics i arran de l’organització de manifestacions pacífiques.

Acabar amb els processos oberts

Així mateix, destaquen el fet que la resolució aprovada ahir per l’Assemblea Parlamentària amb 70 vots a favor i 28 en contra reconeix que no hi va haver cap crida a la violència, i que per tirar endavant les sentències inculpatòries ha calgut una nova interpretació del delicte de sedició, segons la qual hi hauria hagut “violència sense violència”. És a dir, que la gran quantitat de gent concentrada en les manifestacions representava una coerció psicològica a les forces policials.

El text explica que el Consell d’Europa també ha emplaçat a acabar amb la persecució judicial contra funcionaris de menor rang als quals s’ha implicat en l’organització del referèndum de l’1-O.

Indults: la reacció

Finalment, subratlla que l’informe aprovat ahir amb el títol “Haurien els polítics de ser empresonats per declaracions en l’exercici del seu càrrec?” es referia a les situacions dels presos polítics a Espanya i Turquia, i conclou:  “En aquest context, el perdó parcial als líders catalans empresonats aprovat avui pel govern espanyol s'ha d’interpretar com una reacció a aquesta forta i explícita resolució de l’Assemblea Parlamentària i a altres crides de la comunitat internacional”.

Després de l'aprovació de la resolució de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa, Puigdemont va mostrar una reacció irònica a les xarxes que va dirigir directament a la UE: "Consell d'Europa 1, Unió Europea 0".

Captura de Pantalla 2021 06 22 a les 19.12.17Piulada de Carles Puigdemont ahir a Twitter

 

A la imatge principal, Toni Comín, Carles Puigdemont i Clara Ponsatí al Parlament Europeu / ACN