Les presons de Lledoners, Puig de les Basses i Wad-Ras ja han rebut la comunicació del Tribunal Suprem que fan efectius els indults als presos polítics de del procés. Segueix aquí en directe com és la sortida dels condemnats per l'1-O.

Els indults, oficials

Les nou resolucions dels indults publicades al BOE aquest dimarts, d'una pàgina cadascuna i firmades pel rei Felip VI, indulten la pena de presó pendent de compliment amb la condició que no tornin delinquir en períodes de tres a sis anys, segons el cas. Cada reial decret, aprovat pel consell de ministres aquest dimarts, té en compte els informes del tribunal sentenciador, el Suprem, i de la fiscalia, i justifica l'indult "atenent les circumstàncies del condemnat i, en particular, als motius d'utilitat pública".

Els expedients justifiquen l'indult per una de les tres raons previstes a la llei: la utilitat pública, però no pas la justícia ni l'equitat. Segons el govern espanyol aquest perdó ajuda a restablir la convivència i la concòrdia entre catalans i amb la resta de l'estat. Tot i això, admet que els indults no seran suficients per resoldre el conflicte polític, però sí per crear un "clima habitable". "És un acte de clemència d'un estat fort que apel·la als qui han actuat fora del marc constitucional", argumenta. També reconeix que cap líder independentista ha tornat a delinquir com el 2017 o ha instigat a fer-ho.

Imatge principal: Jordi Cuixart en una sortida de presó / EFE