Els comuns volen que el Govern de Pere Aragonès "activi totes les vies polítiques i legals per dotar de seguretat jurídica el model d'immersió". Així ho ha demanat el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, en una roda de premsa aquest dilluns, on ha recordat que el conflicte per la immersió és "entre l'Executiu espanyol i la justícia". Mena ha al·legat que les sentències del Tribunal Suprem i del TSJC que demanen aplicar un 25% de castellà a les escoles catalanes s'emmarquen en una jurisprudència d'una llei que ja no està en vigor com és la Wert.

"Ens cal nova jurisprudència que s'emmarqui en la llei Celaá", ha dit Mena, que ha assegurat que l'Estat "haurà de col·laborar en protegir aquesta realitat". Tanmateix, Mena ha aclarit que correspon a la Generalitat "explorar les vies legals per trobar aquesta nova jurisprudència" i ha afegit que si bé és cert que la llei Wert situava el castellà com a llengua vehicular a tot l'Estat, la Celaá no i "és legítima perquè s'ha aprovat amb les majories requerides".

Mena també ha volgut donar un toc d'atenció a ERC, demanant que no se situï el focus en els centres educatius "perquè el debat de la llengua va molt més enllà". "Hauríem de situar el focus en l'ús social del català; necessitem polítiques culturals i audiovisuals valentes que el fomentin", ha reivindicat.

Petició a Illa

Encara sobre la immersió, Mena ha reclamat al PSC i el seu líder, Salvador Illa, que tornin al consens catalanista i que se sumin al Pacte Nacional per la Llengua. "Volem que sigui un pacte prou ampli que defensi tot l'espectre del catalanisme", ha desitjat alertant que "el que tenim enfront és un atac ferotge de la dreta que vol tornar a fer de la llengua un camp de batalla política".

Preguntat per les reclamacions d'Illa d'adaptar el model d'immersió segons la realitat sociolingüística, Mena ha respost que "la pròpia llei ja determina que el model d'immersió té elements per flexibilitzar-lo i adaptar-lo i ja s'aplica en molts centres". Ara bé, el portaveu dels comuns ha matisat que "els criteris pels quals s'ha d'adaptar el model han de ser pedagògics i no judicials".

El cas Reguant

Pel que fa a l'encausament de la portaveu de la CUP, Eulàlia Reguant, per no voler respondre les preguntes de Vox en el judici del procés, Mena ha afirmat que "estem vivint les conseqüències d'acceptar que la ultradreta fos acusació particular en aquell judici".

 

Mena no ha volgut fer comentaris sobre la destitució del Major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i tampoc ha avançat res sobre la negociació per la renovació d'òrgans com la CCMA, el CAC i el Síndic de Greuges, entre molts altres. 

 

Imatge principal: el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena / Foto: ACN