El Govern ha anunciat aquest vespre mesures per "blindar la immersió i assegurar-ne el funcionament" davant del que descriu com una "ofensiva política, mediàtica i judicial contra l'escola catalana". En acabar la cimera que el Govern ha celebrat aquesta tarda amb entitats socials i culturals, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha comparegut al Saló Sant Jordi per anunciar que el cos d'inspectors del Departament d'Educació intensificarà "des de demà mateix" la supervisió dels projectes lingüístics vigents a cada centre per tal d'assegurar el compliment dels seus projectes educatius vigents. "Si la classe de matemàtiques s'ha de fer en català, cal garantir que es fa en català", ha reblat.

Darrere del president seguien la compareixença el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i la consellera d'Universitats, Gemma Geis, així com els representants de les associacions que han participat a la reunió i que han analitzat l'efecte de la darrera sentència del Suprem, que ha imposat l'obligatorietat d'impartir un 25% de les classes en castellà i les conseqüències que està tenint als centres que s'hi han vist directament afectats, com l'escola del Turó del Drac de Canet.

 

El president ha explicat que aquesta activació del cos d'inspectors respon a les alarmes que indiquen que l'ús del català a l'escola ha disminuït els darrers anys, ha advertit que cal revertir aquesta dinàmica i ha explicat que ha encarregat a la Universitat de Barcelona un "diagnòstic exhaustiu" sobre la situació per poder actuar en conseqüència.

També amb el mateix objectiu ha anunciat un pla de promoció de l'ús de la llengua catalana als centres educatius, que s'engegarà el mes de gener i pretén arribar "a totes les escoles i instituts del país amb mesures específiques".

Més docents

En paral·lel, i davant de la "situació excepcional que viuen els centres afectats per una sentència o mesures cautelars sobre l'obligatorietat de fer un 25% de classes en castellà", ha anunciat que la conselleria incrementarà el nombre de docents a les aules afectades per tal de preservar el projecte lingüístic del centre.

Així mateix, "per revertir i protegir el sistema educatiu d'atacs judicials com els d'aquests darrers dies", ha anunciat un desplegament normatiu per refermar el model d'escola catalana, "una ofensiva legislativa per potenciar el sistema educatiu català en el marc d'una societat i una escola molt diferents de les de fa 20 o 40 anys". Ha assegurat que aquesta reforma es farà buscant consensos tant educatius, pedagògics i acadèmics com socials i polítics.

cimera per la llengua - sergi alcàzar

Imatge de la cimera per la llengua al Saló Sant Jordi / Sergi Alcàzar

Crida a la mobilització

Durant la compareixença ha insistit en la defensa del model educatiu català i la necessitat d'una mobilització pel progrés de la llengua catalana, per la qual cosa ha emplaçat la gent a participar a la manifestació convocada aquesta dissabte per Som Escola.

Aragonès ha obert la seva intervenció subratllant que el Govern compareixia conjuntament amb la societat civil per reafirmar el compromís en la defensa del model d'escola catalana i amb la immersió lingüística com a mètode que garanteix que tots els alumnes dominin la llengua castellana i la catalana amb independència dels seus orígens. "Un sistema d'èxit que ens aglutina a tots i un model de referència que actua com a autèntic ascensor social", ha reblat. 

 

A la imatge principal, el president, Pere Aragonès, amb el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, la consellera d'Universitats, Gemma Geis, i els representants de les entitats durant la compareixença al Saló Sant Jordi / Sergi Alcàzar