Relleu al capdavant dels Mossos d’Esquadra. La cúpula política del Departament d’Interior, amb el conseller Joan Ignasi Elena i el director general de la Policia, Pere Ferrer, al capdavant, han comunicat aquest matí a Josep Lluís Trapero, cap del cos, la seva destitució, segons pot avançar ElNacional.cat.

El que fins avui ha estat el cap del cos dels Mossos d’Esquadra, el major Josep Lluís Trapero, serà rellevat per un dels comissaris del cos, que assumirà la direcció de la policia catalana. L’home elegit per dirigir la nova etapa de la policia de Catalunya i preparar el cos per als reptes del futur pensant en el 2030 és el comissari Josep Maria Estela, fins ara cap de la regió policial del Camp de Tarragona. L’acompanyarà a la Prefectura el comissari Eduard Sallent.

 

Aquest matí el major Trapero ha estat citat al departament, on se li ha comunicat el relleu. Està previst que aquest migdia el Departament d’Interior faci pública la destitució de Trapero i també el nomenament d’Estela com a nou comissari en cap.

 

Josep Maria Estela / Mossos d'EsquadraJosep Maria Estela, comissari dels Mossos, serà el nou cap del cos / Europa Press

La carpeta Trapero, enllestida

El Departament d’Interior feia mesos que preparava aquest relleu, després del distanciament entre el director general de la Policia i el major Trapero, que asseguren, fonts del departament, que anava per lliure. Després de mesos de consultes, Joan Ignasi Elena ha executat una de les carpetes que tenia sobre la taula des del primer minut que va entrar al palauet del passeig de Sant Joan. 

El partit que controla Interior, Esquerra, tenia clar que el futur del cos dels Mossos d’Esquadra no depenia del lideratge de Josep Lluís Trapero, fet que ja no van veure amb bons ulls quan Albert Batlle el va catapultar a major per seguir liderant el cos dels Mossos d’Esquadra.

Eduard Sallent torna a la Prefectura

La nova Prefectura que ja té enllestida Interior tindrà en Estela, nascut a Alcarràs, el comandament policial del cos, però el nou major ho farà acompanyat a la Prefectura pel comissari Eduard Sallent —que ja va ser cap del cos— i per una intendenta, de qui encara no n’ha transcendit oficialment el nom, tot i que algunes fonts asseguren que l’elegida és Rosa Maria Bosch, fins ara vinculada a la Comissaria General de Relacions Institucionals, Prevenció i Mediació dels Mossos d’Esquadra i propera a Sallent.

 

Eduard Sallent ACNEl comissari Eduard Sallent, en una imatge d'arxiu / ACN

Després de reestructurar la part de dalt de la cúpula policial dels Mossos, amb les tres peces principals, també està previst que es facin canvis a dos dels llocs importants de la jerarquia de la policia catalana: la Comissaria Superior de Coordinació Central (CSUCOT) i la Comissaria Superior de Coordinació Territorial (CSUCOC)

La intenció de la nova Prefectura dels Mossos, segons ha pogut saber ElNacional.cat, és optar pel comissari David Boneta com a comissari superior territorial —que s’encarregaria de les diferents regions policials— i pel comissari Xavier Porcuna com a comissari superior central —que s’encarregaria dels serveis centrals com els recursos operatius (GEI, Brimo, mitjans aeris, etc.), el trànsit, informació i investigació—. Avui està previst que sigui presentada públicament la Prefectura i que els canvis en aquestes dues comissaries superiors es facin després de Cap d’Any.

Prefectura Mossos d'EsquadraNova Prefectura i cúpula policial dels Mossos d'Esquadra / GRS

El futur de Trapero, una incògnita

Alguns dels dubtes que queden per resoldre sobre aquest canvi al capdavant de la Prefectura dels Mossos d’Esquadra és el paper que tindrà el major Josep Lluís Trapero, ara que ja no en serà el cap del cos. Tot i que mantindrà el seu rang de major, no dirigirà els Mossos, fet que ha obert la porta a deixar el cos i buscar feina a l’empresa privada, com apunten algunes fonts. 

En tot cas, si no abandona els Mossos i segueix, serà el nou cap del cos el comissari Josep Maria Estela, que haurà d’elegir el nou destí de Trapero. No se saben els detalls de la conversa entre el conseller i el director general de la policia ni tampoc, ara mateix, es coneix quin serà el futur de Trapero.

El final de la segona etapa Trapero

Després d’anys de carrera en àrees d’investigació, l’any 2013 Trapero, sent comissari, va ser elegit cap del cos. L’any 2017 va ser ascendit a major i va ser quan va aconseguir notorietat pública en convertir-se també en el portaveu del cos després dels atemptats de Barcelona i Cambrils. Després dels atacs gihadistes, també va haver d’afrontar el dispositiu del referèndum del Primer d’Octubre i després també la declaració d’independència fallida, del 27 d’octubre. 

Per aquests darrers episodis, va ser acusat per l’Audiència Nacional i absolt, després d’haver explicat, entre altres coses, el seu pla per detenir el president Puigdemont i d’haver organitzat un dispositiu de pel·lícula amb els GEI per poder-lo detenir al mateix Parlament si declarava la independència de manera efectiva.

 

Josep Lluís Trapero / Felip VI / David Zorrakino / EPEl major Trapero saludant el rei d'Espanya, Felip VI, en una visita a Barcelona / David Zorrakino

Després de recuperar el control de la Prefectura dels Mossos l’any 2020, quan va ser absolt, el major va configurar el seu equip amb tres persones: el comissari Ferran López, el comissari Joan Carles Molinero i el comissari Miquel Esquius.

També ha sumat a aquest grup proper a ell el cap de l’Àrea de la Brigada Mòbil, l’intendent Xavier Pastor; el cap de la Comissaria General d’Investigació, l’intendent Toni Rodríguez; el cap de la Comissaria Superior Territorial, el comissari Carles Anfruns, i l’actual cap de la regió policial de Barcelona, la comissària Marta Fernández. L’equip s’ha mantingut —amb l’excepció de López, que va fitxar pel Barça— fins avui. 

El pinyol de Trapero necessita nova destinació

Més enllà del futur del major, el pinyol de Trapero també necessita ara trobar una nova destinació. Tot sembla indicar que els dos comissaris de Prefectura, Molinero i Esquius, passaran a segona activitat. 

La nova direcció policial rellevarà Carles Anfruns, a qui caldrà buscar nou destí, i també substituirà Toni Rodríguez al capdavant de la Comissaria General d’Investigació, un càrrec que podria assumir Rafel Comes. Caldrà veure en quina situació queden Fernández i Pastor. Fonts dels Mossos creuen que la comissària de Barcelona seguirà en el càrrec durant un temps, per evitar trencar amb la dinàmica de la regió, on també es va fer un canvi fa pocs mesos, i sí que es buscarà un relleu per a Pastor al capdavant de l’ABM.

Noves cares a Egara i territori

Els canvis aniran produint-se quan els comandaments vagin aterrant a Egara, i no es preveu que siguin abans de Nadal, però sembla que la nova Prefectura vol fer canvis a les comissaries generals. El comissari Rafel Comes pot assumir la Comissaria General d’Investigació, l’intendent Miquel Hueso pot comandar la Comissaria General de Recursos Operatius i l’intendent Carles Hernández es pot encarregar de la Comissaria General d’Informació.

Cúpula Mossos / Serveis CentralsCanvis a les comissaries generals centrals dels Mossos d'Esquadra / GRS

A escala territorial caldrà també substituir Estela i Sallent, que eren, respectivament, els caps de les regions policials de Tarragona i de Metro Sud. No es preveuen canvis a Metro Nord, on seguirà el comissari Sergi Pla; a Central, amb la comissària Cristina Manresa, i a Barcelona, amb Fernández.