Nou cop repressiu contra l'independentisme. Quan encara no fa ni tan sols una setmana que el TSJC va emetre sentència d'inhabilitació contra el diputat de la CUP Pau Juvillà, avui la formació anticapitalista ha anunciat que el Tribunal Suprem ha obert judici oral contra Eulàlia Reguant per un delicte de desobediència quan es va negar a respondre a Vox durant el judici a l'1-O, una acció que va protagonitzar junt amb el també llavors diputat Antonio Baños.

El Ministeri Fiscal demana per aquests fets una pena de presó de 6 mesos a banda de 6 mesos més d'inhabilitació, en una acció que Reguant ha situat en roda de premsa aquest mateix dilluns com un "element més" de la voluntat de l'Estat d'anul·lar mitjançant processos judicials la voluntat política del moviment independentista: "Cal utilitzar aquesta repressió com un bumerang contra l'Estat". 

 

En el judici, Reguant va rebutjar contestar als ultres, a qui va titllar de "masclistes i xenòfobs", i malgrat preveure les possibles represàlies de les seves accions va decidir "assumir-ne les conseqüències". Després d'això, el jutge Marchena els va imposar una multa de 2.500 euros. Posteriorment, es va obrir una investigació en un jutjat de Madrid. En resposta a això, Reguant va seguir defensant el seu dret a negar-se a respondre les preguntes de Vox, un dret que, a parer seu, recull l'article 418 de la Llei d'Enjudiciament Criminal, que comprèn el fet que "cap testimoni podrà ser obligat a declarar sobre una pregunta la contestació de la qual pugui perjudicar materialment o moralment".

Reguant ha fet coneixedor aquest nou anunci avui del Suprem des del faristol del Parlament i acompanyada d'una àmplia representació dels diputats cupaires. Un d'ells, Xavi Pellicer, ha explicat que sospiten que aquesta setmana es donarà trasllat de la notificació a la defensa de Reguant, Daniel Alemany, per tal de fer-ne l'escrit: demanarà la seva lliure absolució i la nul·litat contra el procediment, "ja que ni jutjat ni fiscalia provincial podien tirar endavant aquesta causa", en ser diputada i, per tant, aforada.

Per ser diputada i aforada, doncs, és el TSJC l'òrgan que porta el cas i el que ha notificat a la CUP que s'obre judici oral al Suprem. Però per què al Suprem? L'Estat preveu que quan els fets hagin estat comesos fora de Catalunya serà competent el tribunal espanyol, i amb el cas de Reguant encara és més clar, ja que la desobediència es va cometre físicament a la seu del TS a Madrid. 

 

Reguant ha defensat que l'acció que van fer tant ella com Baños era una decisió col·lectiva i no individual contra el fet que Vox, "que nega drets fonamentals", formés part d'aquest procés, un fet que Reguant ha assegurat que era indicador que seria impossible obtenir justícia en aquell judici: "L'acusació de Vox es va convertir en una eina més de l'Estat per construir un judici polític". El cas d'Antonio Baños, que no és diputat i, per tant, no està aforat, s'ha quedat al Jutjat d'Instrucció de Madrid i anirà per la justícia ordinària, han explicat els anticapitalistes.

Així mateix, la diputada ha dit que com això és una causa col·lectiva, prendran les decisions d'aquesta manera tenint en compte que no són ni els primers ni els últims diputats represaliats, i en aquest sentit ha fet menció dels republicans Josep Maria Jové i Lluís Salvadó: "Ens posem a disposició del moviment". També s'ha reafirmat en l'acció que van dur a terme no contestant a Vox, un partit que representa "valors reaccionaris del neofranquisme", per això van voler denunciar la presència de l'extrema dreta en la causa desafiant la llei i les autoritats establertes: "El feixisme no pot tenir cabuda en una societat que es pretén justa". 

 

A la imatge destacada, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant / Montse Giralt