L'exdiputat i periodista Albano-Dante Fachín li ha etzibat una cleca a Unidas Podemos per fer bandera de la Guàrdia Civil en plena campanya electoral de les eleccions andaluses. Fachín li ha recordat a la formació lila que s'han oblidat dels poetes Federico García Lorca i Antonio Machado, i que ara s'han centrat només a reivindicar el cos de policies espanyols. Cal recordar que la llista d'Unidas Podemos l'encapçala, Juan Antonio Delgado, guàrdia civil i gadità. És per això que els podemites ara treuen pit de la policia espanyola quan, històricament, sempre han sigut molt crítics amb aquesta. "És molt difícil donar-li lliçons de patriotisme a Delgado, que porta 30 anys dedicant-se al servei públic de la Guàrdia Civil", ha piulat la formació lila. Fachín ha publicat el vídeo on Podemos s'enorgulleix del cos policial i els ha recordat el poeta andalús Federico García Lorca, que va ser afusellat per un escamot on hi havia un guàrdia civil.

Albano-Dante Fachín també ha comentat la confirmació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d'imposar el 25% de castellà a les aules de l'escola Turó del Drac de Canet de Mar, i ha opinat que "això confirma, per enèsima vegada, que qui té la paella pel mànec, ens agradi o no, és el sistema judicial espanyol, que fa i desfà". Tal com ha explicat al programa de TV3 Tot es mou, aquesta ha estat la darrera notícia en unes setmanes repletes de controvèrsies tant en l'àmbit català com en l'estatal. "Passen tantes coses que, moltes vegades, perdem la dimensió", ha volgut recalcar Fachín. El poder del sistema judicial de l'Estat acaba passant "per sobre dels professionals, per sobre del que decideixi el Parlament, del que decideixin els governs", ha opinat.

"Seguim en aquesta situació en la qual, votem el que votem, hi ha uns tribunals que fan i desfan". Aquesta és la tesi de Fachín sobre l'ofensiva dels aparells judicials contra l'escola catalana. Sobre aquest sistema repressiu, l'exdiputat de Podem ha matisat que "no només són els tribunals. Hi ha un aparell mediàtic, hi ha un aparell polític" que, a parer seu, treballen per aquest objectiu de manera sistemàtica. Quant a aquest aparell polític que "té la paella pel mànec" a l'estat espanyol, Fachín no ha dubtat en assenyalar directament els socialistes espanyols i, de manera indirecta, els seus socis: "La setmana passada el Govern es va omplir la boca dient que hi havia un gran consens del qual participava el PSC, quan el mateix PSC és qui s'alinea amb els tribunals i amb partits com Ciutadans o el PP per fer complir" aquests propòsits.