El periodista Albano Dante Fachin ha manifestat al programa Tot es mou de TV3, que la carta que va lliurar ahir l'eurodiputada Clara Ponsatí al president de la Generalitat, Pere Aragonès, "és una bomba", per la forma detallada com enumera els errors estratègics que veu en el Govern. Fachin ha assegurat que Ponsatí l'encerta de ple quan diu que "el govern espanyol i els aparells de l'Estat, lluny de desescalar, han aprofitat la feblesa del Govern", i en aquest sentit ha afegit que no es tracta només de criticar el govern del PSOE sinó de constatar que "al seu davant no hi ha ningú". 

Fachin ha lamentat que des d'alguns sectors governamentals catalans s'intenta ridiculitzar l'independentisme desacomplexat, i ha advertit, tal com fa Ponsatí en la carta, que això ensorra l'aparició "d'idees força", que són les que fan tirar endavant el procés. El periodista ha lamentat que al final, el que queda és un Govern "incapaç d'aturar la repressió, d'aconseguir les inversions per a Catalunya, o incapaç de blindar la llengua catalana".

En la missiva Ponsatí demana un canvi total d'estratègia a l'executiu català després que s'ha constatat que "la desescalada ha estat un error". "El govern de Catalunya que presidiu no ens acosta a la independència ni la té com a objectiu. En comptes d'esmenar els errors i les simulacions que van impedir materialitzar-la el 2017, n'ha aprofundit la gravetat. Mentre opereu com si el conflicte de fons no s'hagués agreujat, el país s'erosiona políticament, socialment, culturalment i econòmicament. Promoveu la ficció que és un retorn a l'autonomisme que ens permet conviure i negociar de tu a tu amb el govern espanyol i créixer com a país", va lamentar.

D'altra banda, Fachin ha criticat l'actitud del govern espanyol amb la visita del rei fugat, Joan Carles I, i ha denunciat una connivència del PSOE amb l'extrema dreta. "El PSOE fa anys que s'alinea amb l'extrema dreta de Vox per evitar que es creïn comissions d'investigació sobre la corrupció dels Borbons. El PSOE és còmplice de la corrupció dels Borbons. I no hem d'acceptar ni una lliçó del PSOE, o de Salvador Illa, que pacten amb l'extrema dreta", ha afegit. El periodista ha comparat la visita de Joan Carles I, amb el fet que Valtònyc està a l'exili i Hásel a la presó "per haver criticat la corrupció dels Borbons". "Es pixen sobre tothom", ha conclòs.