Ja fa un temps que la tensió és patent al voltant d'Unidas Podemos, davant la manca d'entesa entre Yolanda Díaz i el nucli dur de la formació morada fundada per Pablo Iglesias. El darrer episodi és curiós. Podemos va acusar dilluns el president espanyol, Pedro Sánchez, d'adjudicar a dit el contracte per a la cimera de l'OTAN que se celebrarà a Madrid cap a finals de juny, però aquest dimarts la formació morada ha quedat desautoritzada: Díaz ha defensat Sánchez en l'última crisi entre el PSOE i Unidas Podemos. "Compleix amb tots els requisits de legalitat", ha precisat durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

El coportaveu de Podemos Javier Sánchez Serna va criticar que es destinin 37 milions d'euros "a dit" per a la celebració de la cimera de l'Aliança Atlàntica, en relació amb dos contractes aprovats pel Consell de Ministres el passat 26 d'abril. La vicepresidenta segona i ministra de Treball ha respost a aquestes acusacions: "L'expedient està a disposició de la societat i compleix amb tots els requisits de legalitat". De fet, fonts pròximes a la mateixa Díaz i al ministre de Consum, Alberto Garzón, s'han desmarcat de les afirmacions del coportaveu de Podemos i han al·legat que cap dels dos polítics formen part de la formació morada.

Desavinences al voltant de l'OTAN

Per la seva banda, Díaz no va assistir dilluns a l'acte del 40 aniversari de l'entrada d'Espanya a l'OTAN perquè s'havia de fer unes proves mèdiques. La seva presència a la polèmica cimera de l'Aliança Atlàntica que se celebrarà a Madrid tampoc està clara, ja que la mateixa ministra ha evitat dir res al respecte. "Quan es coneguin les agendes, informarem", s'ha limitat a dir. Fonts de la seva vicepresidència han afegit que hi assistirà si així és requerida. Garzón ha estat més clar i ha recordat que la posició històrica d'Izquierda Unida és en contra de la pertinença d'Espanya a l'OTAN. Tanmateix, ha dit que desconeix si participarà en la cimera i s'ha mostrat "còmode" en el govern de coalició. En qualsevol cas, les desavinences entre el PSOE i Unidas Podemos en aquesta qüestió són ben explícites. La líder de Podemos i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, i la ministra de Defensa, Margarita Robles, ja van protagonitzar una picabaralla sobre el tema

La portaveu del govern espanyol, la socialista Isabel Rodríguez, ha insistit en el compromís de l'executiu estatal amb l'aliança militar sota el "lideratge del president espanyol". "És una cita molt important respecte de la reputació del nostre país", ha advertit. A més, el portaveu del PSOE, Felipe Sicilia, va dir dilluns que respecta l'absència dels ministres d'Unidas Podemos als actes de l'OTAN, però va avisar que la Moncloa aposta per reforçar l'Aliança Atlàntica.