La situació del Partit Popular ja és insostenible. Pablo Casado ja no té cap mena d'autoritat sobre els seus diputats. Avui mateix, després de reunir-se, fins a set membres del Consell de Direcció del grup parlamentari popular al Congrés dels Diputats han fet un pas endavant i s'han posicionat contra l'enroc de Gènova. En el manifest que han signat demanen el cessament immediat del secretari general Teodoro García Egea i la convocatòria d'un congrés extraordinari que esculli un nou president de la formació.

Els signants són Guillermo Mariscal, secretari general del grup parlamentari; Pablo Hispán, excap de gabinet de Pablo Casado; Carlos Rojas, Marios Garcés i José Ignacio Echániz, portaveus adjunts al Congrés; Adolfo Suárez Illana, secretari de la Mesa de la cambra baixa, i la diputada Sandra Moneo.

El manifest firmat descriu la situació com “d’extrema gravetat” i avisen que cal una “resposta eficaç immediata”. És per això que, en primer lloc, “amb l’objectiu d’aturar urgentment aquest procés, se sol·licitat la destitució immediata del secretari general del Partit Popular”. I en segon lloc, per a restablir la “normalitat”, reclamen que “es convoqui un congrés extraordinari en què s’escullin les persones que hauran de dirigir aquest partit i que estaran cridades també a liderar el canvi necessari que reclama el govern del nostre país”.

L'exportaveu del PP al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, s'hi ha adherit amb la seva habitual ironia: "Una abraçada, estimat secretari general".

El Partit Popular fa aigües per tot arreu. La crisi del partit avui també s’ha traslladat al Congrés dels Diputats. Abans del manifest dels membres de la direcció el grup parlamentari, diversos diputats gallecs del PP s’han alineat amb el seu president autonòmic, Alberto Núñez Feijóo, per a demanar una solució expeditiva. Almenys tres parlamentaris han compartit a través de les xarxes socials un altre text on demanen la constitució d’una gestora a Gènova que condueixi la formació fins a la celebració d’un nou congrés que esculli un nou líder estatal.

El manifest es titula En defensa d’un PP a l’altura d’un gran país i l’han compartit Ana Vázquez, diputada per Ourense; Javier Bas, diputat per Pontevedra, i Marta González, diputada per La Corunya. En el text reivindiquen que “l’actual context exigeix decisions extraordinàries i doloroses, que permetin recuperar la confiança i unitat interna per a poder oferir l’alternativa al govern de Pedro Sánchez”. Per això consideren que l’actual direcció “ha de convocar de forma urgent els integrants del comitè executiu nacional per a designar una direcció provisional que es faci càrrec de les qüestions ordinàries del partit fins a la celebració d’un congrés”. En aquest sentit, demanen que el període de transició sigui “el més curt possible”.

Una posició que va en la mateixa línia adoptada pels barons territorials del PP. Durant els últims dies els presidents Alberto Núñez Feijóo, Isabel Díaz Ayuso, Juanma Moreno i Alfonso Mañueco han mantingut converses i han arribat a la conclusió que l’etapa de Pablo Casado havia d’acabar. En els mateixos termes va expressar-se ahir el líder del partit a Catalunya, Alejandro Fernández, i ho ha fet avui el president de la formació al País Valencià, Carlos Mazón.

Aquest pols dels barons va fer que ahir la reunió del comitè de direcció del PP s’allargués durant gairebé nou hores i Pablo Casado convoqués per dimarts que ve una junta directiva nacional. Aquesta haurà de decidir si se celebra o no un congrés extraordinari. Aquest òrgan està integrat per unes 550 persones i requereix d’una majoria de dos terços per a convocar-lo. Mentrestant, Casado ha citat tots els seus barons, excepte Ayuso, demà a la tarda.