En la reforma laboral era imprescindible que la patronal hi donés el seu vistiplau. En canvi, per a la pujada del salari mínim interprofessional, aquest aval no ha estat necessari. Després de només dues reunions de la taula de diàleg amb els agents socials, la vicepresidenta Yolanda Díaz, acompanyada només pels sindicats, ha anunciat que el sou mensual s'apuja a 1.000 euros mensuals en 14 pagues. Una pujada de 35 euros, que tindrà caràcter retroactiu des de l'1 de gener d'aquest any. L'acord l'han rubricat, a la seu del ministeri, la ministra Díaz i els secretari generals de CCOO i UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez. S'aprovarà dimarts que ve en Consell de Ministres.

D'aquesta manera, la pujada del salari mínim s'ha tornat a pactar únicament amb els sindicats majoritaris, com ja va passar quan l'SMI va pujar de 950 a 965 euros el setembre passat. Ja aquest dimarts, la patronal CEOE va fer públic un comunicat rebutjant frontalment la proposta del govern espanyol, que inicialment era de 996 euros. L'organització liderada per Antonio Garamendi titllava d'"indiscriminada" l'oferta de l'executiu central. De fet, els empresaris espanyols advertien que aquest increment podria suposar "un risc seriós per a l'ocupació i per als treballs no qualificats". No hi ha hagut manera de reconduir la situació i han tornat a quedar-ne fora.

 

La vicepresidenta segona i ministra de Treball ha tret importància a l'absència de les organitzacions empresarials. En primer lloc, Yolanda Díaz ha agraït el diàleg tant als representants de CEOE i CEPYME com d'UGT i CCOO. "L'important és el diàleg social. Hi ha moltes formes d'acord, i en aquest cas ha estat un acord bipartit", ha assegurat en la mateixa línia. Ha defensat que "el diàleg social compta amb una tremenda bona salut" malgrat el desmarcatge de la patronal i ha reivindicat que "continuem en la senda" d'assolir al final de la legislatura que el salari mínim sigui el 60% del salari mitjà net. "El govern i els agents socials que rubriquen aquest acord compleixen", ha reblat.

Però els dirigents sindicals sí que han criticat l'absència de la CEOE i CEPYME. El secretari general estatal de CCOO, Unai Sordo, ha assegurat que "és incomprensible que les organitzacions empresarials no avalin" aquest acord, que estava compromès. En la mateixa línia, el líder estatal d'UGT, Pepe Alvárez, ha denunciat "l'obcecació de la patronal" per no complir el pacte signat amb les organitzacions sindicals. Els ha instat a ser "plenament conscients" que el salari mínim interprofessional "ha de continuar creixent en els pròxims anys".