Les nacions sense estat d'arreu del món es reuneixen aquest cap de setmana a Còrsega amb motiu de la seva 40a cimera internacional, organitzada pel partit Corsica Libera, sota el nom Ghurnate Internaziunale de Corti. La conferència ha comptat amb la representació d'una vintena de nacions que lluiten per la independència. En el cas de Catalunya, ha assistit a les jornades internacionals una delegació formada per l'Associació de Municipis per la Independència, juntament amb el Consell per la República, amb la presència del conseller a l'exili Lluís Puig, i l'Assemblea Nacional Catalana. La conferència ha comptat amb les intervencions dels representants de les delegacions de tots els racons del planeta: Guaiana, Kanaky, Sardenya, Escòcia, Euskal Herria (amb Jon Iñarritu), Tahití, Biafra, Artsakh, Cabília i Còrsega.

Puig defensa la feina del Consell per la República

En la seva breu intervenció en la conferència de presentació, el conseller Puig ha resumit la situació de l'independentisme a Catalunya en els darrers anys, posant el focus en el referèndum de l'1-O. Més concretament, Puig ha definit el Consell per la República, l'organització amb la qual ha assistit a les jornades, "continua defensant el resultat victoriós del referèndum" des de fora de l'Estat, on "el consell treballa sense la pressió de la policia espanyola". El conseller també ha recordat la mobilització convocada per l'u d'octubre d'aquest any, per celebrar el seu cinquè aniversari. 

L'ANC fa una crida a la via unilateral

Després de saludar les altres delegacions amb "una salutació fraternal", la secretària nacional de l'ANC, Conxita Bosch, ha defensat que "la societat civil prengui les regnes" del futur de Catalunya, i que assoleixi la independència segons el mandat de l'1-O. "És el moment d'agafar la via unilateral", ha declarat, tot recordant la convocatòria per la Diada de l'11 de setembre, on pretenen "obrir un nou cicle polític". A més a més, Bosch ha celebrat els 10 anys de l'Assemblea, i la seva defensa de la independència "malgrat la repressió" incessant de l'Estat espanyol.