El Consell per la República ha donat a conèixer avui que la concentració de l'1-O, que aquest any commemorarà els 5 anys del referèndum del 2017, se celebrarà a l'Arc del Triomf de Barcelona, amb clara voluntat de culminar el procés d'independència. "Defensem l'1 d'Octubre, guanyem la independència", serà el lema de l'acte. La convocatòria és a les 17 hores. 

En una roda de premsa celebrada fa uns dies al Col·legi de Periodistes, Antoni Castellà, membre del Govern del Consell, recalcava que aquest acte comptarà amb el suport de les entitats Assemblea Nacional CatalanaÒmnium CulturalAssociació de Municipis per la IndependènciaIntersindical CSC i la Cambra de Comerç de Barcelona. “La importància és que hi som tots. Volem donar un missatge a la ciutadania que, en l’essencial, estem d’acord. Hi ha una idea molt clara que compartim: l’1-O va ser un referèndum legal i va guanyar el sí i aquest resultat legitima la lluita política per esdevenir Estat independent”, va recalcar Castellà.

1 o consell republica
 

El lema de la concentració de l'1-O, organitzada pel Consell per la República

Des de l'ANC, el vicepresident Jordi Pesarrodona va declarar que aquest acte de l'1-O serà rellevant perquè "es vegi aquesta unitat estratègica", perquè és des d'aquesta "unitat" com "assolirem la independència, amb la força de tots". El president de l'Associació de Municipis per la Independència, Jordi Gaseni, va assenyalar que "l'1 d'octubre mai s'oblidarà" i va sostenir que Catalunya ha de tenir "una altra oportunitat, i és per això que hem de fer pinya". "És un bon moment per recuperar la unitat d'acció", va afegir Gaseni, que va dir als presents que comptin "amb els municipis, 800 ens locals estan preparats". Per part d'Òmnium, Blanca de Llobet va precisar que "han passat cinc anys i la xifra de repressió no ha deixat de créixer, hi ha milers d'afectats —l'entitat apunta que hi ha més de 4.000—". Per això, la representant de l'entitat va defensar el llegat de l'1-O: "És un dels exercicis democràtics més grans d'aquest país, amb ciutadania organitzada i caràcter transversal". Des de la Intersindical-CSC, Sergi Perelló, va apuntar que és imprescindible "mantenir en peu aquell fet històric", de manera que la convocatòria resulta "necessària i vital".

El Consell per la República està intentant una unitat estratègica, però ja no ho fa a partir de la unitat dels partits polítics, donada la impossibilitat, sinó a través de les entitats i la societat. L'acte del Consell per la República culminarà els actes reivindicatius que s'iniciaran per la Diada de l'11 de Setembre, centrada en la manifestació independentista de l'ANC al Paral·lel.