Regidors sards i desenes de batlles han rebut amb una ovació el president Carles Puigdemont, que ha participat aquest diumenge en una trobada a la ciutat d'Oristany amb un grup d'alcaldes independentistes de l'illa, en un dels seus últims actes abans de partir dilluns cap a Brussel·les per seguir amb la feina d'eurodiputat. En aquest sentit, tal com recull l'ACN, durant la conferència ha compromès la solidaritat de Catalunya amb el poble sard quan aquest la necessiti. 

carles puigdemont @josepalay

Puigdemont ha admès que la realitat de les dues nacions és diferent, però ha dit que poden compartir el camí, juntament amb altres nacions sense estat d'Europa, per col·laborar a crear una Unió Europea més propera i comprensiva amb els pobles que la conformen.

En un acte amb més d'un centenar de simpatitzants independentistes fet en català, sard i italià, Puigdemont s'ha solidaritzat amb el moviment independentista sard i li ha agraït el suport des del 2017 i especialment els últims tres dies, quan va ser arrestat a l'Alguer. La mateixa agència destaca que ha instat la Unió Europea a admetre la diversitat de pobles que la formen, així com al reconeixement de les seves realitats nacionals, culturals i lingüístiques. Entre força aplaudiments, també a l'expresident de l'ANC i secretari general de Junts, Jordi Sànchez, Puigdemont ha dit que "si mai Sardenya necessita la solidaritat de Catalunya, la tindreu".

carles puigdemont @aleixsarri

L'acte l'ha organitzat la Corona Logu, una organització de càrrecs electes independentistes sards, com l'AMI catalana, i que pren el nom d'una antiga institució illenca que englobava càrrecs polítics i judicials. Altres entitats independentistes han elogiat el procés independentista català i l'han pres com a model de lluita sobiranista pacífica.

carles puigdemont @jordisanchezp

Puigdemont compareixerà personalment

Puigdemont va comparèixer dissabte davant els mitjans, en català, castellà, anglès i italià, i va afirmar que el Govern espanyol solament "vol dialogar amb els que li donen suport parlamentari", al mateix temps que va lamentar que hi hagi "una part independentista, no menor, que no està en els plans de Pedro Sánchez".

A més, va assegurar que seguirà "viatjant per Europa" i que assistirà personalment a la vista fixada en el Tribunal d'Apel·lació de Sàsser del 4 d'octubre, en la qual es determinarà si existeixen raons o no per al seu lliurament a Espanya, després que fonts italianes properes al cas hagin explicat que si no estigués físicament present en territori italià, el tribunal establiria "no lloc a procedir" i acabaria el procediment judicial.

Detingut dijous

El líder independentista va ser detingut dijous en l'aeroport de l'Alguer, per una ordre del Tribunal Suprem espanyol, encara que va sortir de la presó de Bancali a la ciutat de Sàsser divendres, quan el Tribunal d'Apel·lació va decidir que no li anava a imposar mesures cautelars de cap mena ni restriccions de moviment.

Aquest dissabte va participar en un esdeveniment de folklore català a l'Alguer, organitzat per Adifolk, i es va reunir amb el president de Catalunya, Pere Aragonès, i el vicepresident, Jordi Puigneró, que van viatjar fins a Sardenya per mostrar-li el seu suport.

Aragonès va afirmar en una declaració als mitjans que "la repressió contra el moviment independentista continua, que és més necessària que mai una amnistia" i que cal reconèixer "el dret el poble català a decidir el seu futur" i l’"exercici del dret a autodeterminació amb un referèndum d'independència", si bé no es va pronunciar sobre si aquest arrest influirà en la taula de diàleg en curs entre l'Estat espanyol i Catalunya. 

 

 

Imatge principal: el president Carles Puigdemont durant la trobada amb líders independentistes sards / Twitter Jordi Sànchez @jordisanchezp