Deu anys. L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) ha celebrat el seu desè aniversari amb una reivindicació clara: "No ens volem mantenir. Volem créixer. Volem un nou i definitiu 1-O". Així ho ha expressat des de Vic el president de l'entitat municipalista, Jordi Gaseni, en l'acte de celebració que ha tingut aquest lloc aquest divendres. Gaseni ha aprofitat l'esdeveniment per explicar que l'AMI s'està "refent" des de la unitat, "mantenint l'esperit inicial", per aconseguir l'objectiu d'un estat propi. Un esdeveniment que ha comptat amb la presència de figures com la consellera de Presidència, Laurà Vilagrà, l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i cinc dels sis presidents de l'entitat.

El president de l'AMI ha insistit en les ganes de "créixer" que té l'entitat. És per això que ha assenyalat que l'associació s'està "refent", de la mateixa manera que "ho està fent també el país" després de l'1-O. En aquest sentit, Gaseni ha dit que l'AMI ha demostrat la seva capacitat de "resiliència" en un camí que no ha estat "ni curt ni fàcil". "Ara no ens arronsarem perquè estem preparats per recompondre totes les forces i seguir el nostre objectiu cap a la república catalana", ha apuntat. Així doncs, ha defensat que l'entitat té projecte de futur, que implica fer-se "forts" amb la "reactivació" de tots els pobles. "Els pobles som la força. Si defallim, si perdem aquesta força, ho perdrem tot", ha dit. Alhora, ha explicat que estan reactivant els contactes amb totes les entitats per "canalitzar" el sentiment latent sobre la qüestió de l'estat propi. Com a reptes a banda de la sobirania nacional, l'entitat també es planteja aconseguir altres sobiranies com l'energètica, la fiscal o l'alimentària.

 

La trajectòria de l'entitat

Gaseni ha destacat que la seva entitat, l'ANC i Òmnium Cultural "van ser capaces de generar una energia que va fer tremolar i espavilar tot el país". Ha fet un repàs de la trajectòria de l'entitat, tot remarcant el 2016 i el 2017 com una etapa "molt potent". També ha parlat d'una etapa "molt més dura" més endavant, amb Neus Lloveras i on es va haver de fer front a la repressió. "No només cap als líders, sinó també contra electes locals", ha afegit. De fet, ha aprofitat per fer un reconeixement als més de 600 alcaldes implicats en causes judicials "per defensar la veu del seu poble". Durant l'acte s'ha dedicat un bloc específic als càrrecs electes que han patit aquesta repressió judicial. Una de les participants ha estat l'ex alcaldessa de Roses i actual regidora de Turisme, Montse Mindán, qui ha fet una crida a no "normalitzar" la repressió institucional. A tall d'exemple, ha explicat que fa uns dies va rebre una nova sentència absolutòria –la tercera- sobre la causa que tenia oberta per una presumpta participació en l'organització de l'1-O. "És una petita victòria meva, però és la victòria de tots", ha afirmat tot animant a seguir ferms en la defensa de l'autodeterminació.

En l'acte també ha intervingut l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, que ha destacat l'AMI per haver sabut aglutinar i consolidar el municipalisme a favor de la independència, però també ha lamentat el preu "molt alt" que han hagut de pagar els batlles per estar al costat del país en la defensa d'un estat propi. L'alcaldessa de Vic ha defensat que en deu anys l'AMI "ha fet molta feina", tot i que encara queda camí per recórrer. "Tot i les hores baixes, en un moment en què sembla que estem paralitzats i desmoralitzats, no ens hem rendit", ha destacat Erra. Per la seva banda, l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha fet una crida a la unitat dels partits per seguir en el camí cap a la independència. "Som l'AMI i no l'API", en referència a una associació de partits. "Ens hem de mirar a la cara des dels municipis, si som aquí és perquè som independentistes i no hem de mirar de quin partit som", ha assenyalat. "A vegades competim en batalles absurdes", ha lamentat.

10 años AMI presidente Jordi Gaseni ACN

El president de l'AMI, Jordi Gaseni, intervé a l'acte del desè aniversari de l'entitat / ACN

El Govern esgotarà totes les vies

L'Atlàntida de Vic fa deu anys va ser testimoni del naixement de l'AMI amb Josep Maria Vila d'Abadal encapçalant el moviment municipalista. En aquesta ocasió, s'ha escollit el mateix lloc per la celebració del desè aniversari en un acte que ha aplegat uns 130 alcaldes, alcaldesses i càrrecs electes d'arreu del país però també de la Catalunya del Nord i el País Valencià. A excepció de Carles Puigdemont, tots els presidents de l'AMI han estat presents a l'acte. Des de Josep Maria Vila d'Abadal fins a Jordi Gaseni, passant per Pep Andreu, Neus Lloveras i Josep Maria Cervera. L'acte de celebració també ha servit per inaugurar l'exposició '10 anys de l'AMI: Independentisme, la força del món local', que es pot veure al Teatre l'Atlàntida de Vic.

Finalment, la consellera Vilagrà ha intervingut per assegurar que el Govern "no descarta cap via, excepte la violenta, per fer possible la defensa dels drets fonamentals i el dret d'autodeterminació" de Catalunya. "La causa general contra l'independentisme no afluixa i des del Govern apostem per totes les vies, per esgotar totes les vies: del diàleg i la negociació, perquè així ens ho mana Europa, però també per mantenir la constància, la coherència, la unitat i la fermesa, i obrir noves vies si fan falta", ha afirmat. "Seguim compromesos i decidits, quan ens volien apàtics i resignats, i ho estem aconseguint malgrat les dificultats", ha conclòs.