Les enquestes apunten que la secretària d'Estat d'Afers Exteriors del Regne Unit, Liz Truss, serà la substituta de Boris Johnson com a primera ministra britànica. Encara que els nacionalistes escocesos no celebrarien mai la presència de cap mandatari conservador al capdavant de l'Executiu de Londres, el previsible triomf de Truss augura una senda complicada cap a l'autodeterminació del país. Si bé els successors de David Cameron, el mandatari tory que va pactar amb Edimburg un referèndum d'independència ara fa vuit anys, els també conservadors Theresa May i Boris Johnson van donar llargues a la celebració d'una segona consulta, tot argumentant que "no era el moment" per fer-ho, la futura primera ministra ha adoptat una retòrica més agressiva i l'ha rebutjat rotundament.

"Not on my watch"

Enmig de la recta final de la carrera per liderar el Partit Conservador, Truss ha adoptat una posició rotunda per rebutjar la celebració d'un segon referèndum d'autodeterminació a Escòcia. Així, la candidata té previst frustrar els plans de la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, per fer-ho l'octubre de 2023. The Sunday Telegraph ha recollit les declaracions de Truss, que ha assegurat que la consulta no es farà "sota la seva vigilància", i que és el parlament de Westminster qui hauria d'autoritzar el referèndum. "Si soc primera ministra, jo no donaré aquesta autorització", ha reblat. A més a més, ha dit que la llei de referèndum aprovada pel Parlament escocès és "il·legal" i ha acusat Sturgeon de dirigir "una campanya d'engany per a piconar el Regne Unit i trencar la unió".

Cap a la confrontació

Però Sturgeon ja comptava amb la negativa de Londres. El juny passat, la primera ministra va anunciar al Parlament que convocarà una consulta unilateral i no vinculant d'independència per al 19 d'octubre de 2023. Sturgeon ha manifestat que "el mandat democràtic del poble escocès és ben clar" i, davant la negativa del primer ministre del Regne Unit de celebrar aquest referèndum, creu que Escòcia no es pot permetre que la seva democràcia "estigui empresonada" per la manca de voluntat de Johnson de no acceptar la transferència de competències que permetria que els escocesos poguessin convocar una votació vinculant. Així doncs, es farà sense l'autorització de Londres. Justament és aquesta falta de potestat legislativa per albergar una votació d'aquesta mena la que fa que Sturgeon recorri a l'alternativa, que és la d'un referèndum "de caràcter consultiu". Una altra opció que també està en l'aire és que les següents eleccions serveixin com un "referèndum de facto"