El líder de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha posat com a exemple de model a seguir la gestió del govern de la Comunitat de Madrid, encapçalat per la popular Isabel Díaz Ayuso, davant les restriccions imposades per la Generalitat per frenar la segona onada de la covid-19.

"A Madrid la gent ha pogut seguir guanyant-se el pa. Mentre aquí portem més d'un mes tancats, a Madrid també es doblega la corba i es garanteix la supervivència dels ciutadans", ha dit en la seva rèplica a l'exposició de la situació que han fet el vicepresident Aragonès i els consellers Sàmper i Vergés.

"El seu model consisteix en atacar el govern espanyol, dir que no tenen diners mentre munten la NASA catalana i després del caos provocats amb els autònoms, es dediquen a purgar els seus equips de treball per tapar la seva incompetència", ha etzibat en referència als cessaments que va fer aquest dilluns el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, al seu departament.

Isabel Díaz Ayuso presidenta madrid - Efe

Ciutadans forma part del govern de Madrid encapçalat per la popular Ayuso / Foto: Efe

Carrizosa també ha acusat el Govern de "llançar globus sonda" i ha posat com exemple el pla fet públic ahir de Salut per començar a flexibilitzar les restriccions en els sectors de la restauració, l'oci i l'esport no professional. 

De fet, aquesta filtració ha suposat una nova topada entre ERC i JxCat, provocant que els consellers republicans hagin abandonat aquest mateix matí la reunió de l'executiu que havia de servir per adoptar les noves mesures per frenar l'expansió i que comptava amb representants del Procicat.

El líder de l'oposició ha tornat a posar Madrid com a exemple pel que fa al toc de queda i al tancament de bars recordant que allà "el toc de queda és a les 12h i els bars estan oberts i la corba també baixa". "En canvi, també hi ha altres llocs on s'han dut a terme restriccions igual de dures, però s'ha fet amb el consens de totes les forces polítiques i dels sectors afectats, com és el cas de Castella i Lleó", ha retret.

Iceta i el seu to conciliador

Com és habitual, el secretari primer del PSC, Miquel Iceta, ha mostrat un to més conciliador i, fins i tot, pedagògic a l'hora de carregar contra el Govern, el qual ha qualificat de "desgavell".

   Parlament Iceta -  Maria Contreras Coll

El líder del PSC, Miquel Iceta, a la seva intervenció del ple / Foto: Maria Contreras Coll 

El líder socialista ha retret a l'Executiu i a Aragonès les filtracions que s'estan produint, com la del pla de Salut sobre la desescalada en els sectors afectats i ha instat a evitar-les i no culpar els mitjans de publicar-les: "És la seva feina".

Aixi doncs, Iceta ha estat clar: "Per respecte a la població demano al Govern que resolguin les qüestions internes. Confio que les decisions segueixin criteris sanitaris. Si és així, tenen el nostre suport".

Albiach: "Viuen en una telenovel·la"

La líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha lamentat que el Govern no hagi demanat disculpes "després de l'espectacle d'ahir". "Viuen en una telenovel·la que desgoverna el país", ha dit.

En aquesta línia, Albiach ha demanat "responsabilitat" a l'Executiu i que "estiguin a l'alçada de la gent". "Demano que musculin el sistema per anticipat", ha afegit assegurant que el seu grup estendrà la mà per col·laborar en la lluita contra la pandèmia.

Riera, a l'ofensiva

El diputat de la CUP Carles Riera ha titllat la gestió del Govern de "patètic final de cicle polític", i acusat l'executiu de ser un "fracàs" en diàleg social. "Vostès no salven vides, ho fa el personal sanitari amb el seu sobreesforç i sacrifici", ha afegit.

El portaveu de la CUP ha demanat "autocrítica" a Aragonès i disposició per escoltar les propostes de l'oposició. Per altra banda, el dirigent anticapitalista ha afegit que la taula de diàleg amb l'Estat només ha servit per aprovar els pressupostos de l'Estat "a canvi de res".

Fernàndez: "Cal posar ordre"

Per últim, el president del PP, Alejandro Fernández, ha dit que la gestió del Govern en salut ha estat un "desgavell", i ha reiterat que el vicepresident hauria de "posar ordre" a l'executiu en funcions. El president dels populars ha criticat la polèmica entre JxCat i ERC per les filtracions sobre el pla de desescalada.