El Govern està treballant en un pla per a la desescalada que entraria en vigor dilluns que ve, després que s'hagi superat el pic de la segona onada de la pandèmia del coronavirus, un pla que serà per fases, vist que encara que no s'ha arribat a una situació epidemiològica òptima per fer-ho de cop. La desescalada es farà com a mínim en tres etapes de quinze dies, revisable en funció de l'evolució de la pandèmia. Aquest pla s'està negociant amb els diferents sectors afectats. En el cas dels bars i restaurants, tancats des del passat 16 d'octubre, el sector de la restauració ja ha presentat la seva proposta al  Departament d'Empresa per a la primera fase de la desescalada, que aniria del 23 de novembre al 8 de desembre, plantejament que té el suport de la conselleria.

Portes i finestres obertes

La proposta, avançada per RAC1, preveu l'obertura de les terrasses dels bars i restaurants i del 30% de l'aforament a l'interior dels locals, percentatge que es pot ampliar al 50% si es garanteix la distància de seguretat entre les taules de comensals. Les portes i finestres del local hauran d'estar obertes per tal de garantir la ventilació del local. Les taules no podran superar els sis comensals.

Abans d'accedir als bars i restaurants es prendrà la temperatura dels clients i els propietaris dels locals hauran de portar un registre de totes les persones que són ateses al seu establiment.

Mascareta, també a taula

Igualment, es recomanarà als clients que portin posada la mascareta i només se la treguin quan hagin de beure o menjar. Quant al tancament dels locals, aquest es fixaria a les 23 hores, una hora més tard de l'actual toc de queda. Aquesta és la proposta presentada per les cinc federacions i gremis de restauració del país, a la qual s'ha compromès a donar suport el Departament d’Empresa.

A poc a poc

La consellera de Salut, Alba Vergés, ja va avançar ahir  dilluns que la reobertura es farà molt a poc a poc, però ho vinculava sempre a la situació epidemiològica.  "Seguim veient el decreixement de la corba. La situació és semblant a la de fa tres setmanes. Hem superat el pic de la corba, però encara no hem arribat al pic assistencial", una argumentació que repeteix amb insistència. La intenció és no actuar com es va fer a l'estiu.

 

Foto principal: Cadires de la terrassa d'un bar recollides / EFE