El vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, ha assegurat que ja "hem superat el pitjor de la segona onada en termes sanitaris". Ho ha dit aquest dimecres en la compareixença que el Govern fa cada 15 dies al Parlament per explicar l'evolució de la pandèmia de la covid-19.

"D'acord amb les darreres dades sanitàries estem anant bé, tot. Tot i que les mesures són molt dures estan donant resultats i ens han allunyat del confinament domiciliari, que durant molts dies va ser una hipòtesis real", ha revelat.

Per justificar el seu positivisme, Aragonès ha fet un repàs dels principals indicadors sanitaris, com és el risc de rebrot que ja està en 390, la xifra de nous contagiats estabilitzada en els 2.000 casos diaris, la incidència acumulada està en 546, la ràtio de transmissió està per sota de 1, concretament en 0,76. Això sí, els malalts covid en llits d'UCI continuen estant per sobre dels 300, no complint encara l'objectiu que es va proposar el Govern.

UCI coronavirus Bellvitge - acn

Una UCI de l'Hospital de Bellvitge / Foto: ACN

Una flexibilització lenta

Tanmateix Aragonès ha advertit que "la flexibilització de les restriccions serà més lenta del que voldríem". El vicepresident ha argumentat que no es dona una situació de seguretat generalitzada per avançar més ràpid i que han après dels errors comesos durant la primavera i l'estiu, quan la Generalitat va passar de la fase 2 de la desescalada a la 'nova normalitat' sense passar per la fase 3. 

En aquest sentit, el líder del Govern en funcions ha informat que els consellers "fa dies que treballen en com ha de ser la flexibilització de les mesures", però que encara "necessitem tancar els darrers serrells". Precisament ahir, Salut va donar a conèixer la seva proposta de desescalada pels sectors de la restauració, l'oci i l'esport no professional.

"Tots tenim ganes que s'acabi aquest malson de la covid", ha desitjat el vicepresident, qui ha reconegut que no podrem tornar a la normalitat "de quedar amb els amics, veure els avis o abraçar a algú sense por a contagiar-lo" fins que "el gruix de la població estigui vacunada". "Volem ser honestos i dir-ho", ha conclòs.

Caiguda dels delictes

Per la seva banda, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha fet una crida a seguir obeint "les feixugues" restriccions de mobilitat i ha informat que els Mossos han trobat "moltes festes privades en cases en què no se seguia la normativa".

Miquel Samper - Maria Contreras Coll

El conseller Sàmper durant la seva intervenció al ple / Foto: Maria Contreras Coll

Tanmateix, el titular d'Interior ha celebrat que "els delictes s'han reduït molt arran de les mesures" i que, tot i l'increment de la mobilitat entre setmana, aquesta cau exponencialment en els caps de setmana a causa del confinament municipal.

La crida de Vergés

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha estat l'última membre de l'Executiu en explicar quina és la situació de la pandèmia. En la mateixa línia que el vicepresident Aragonès, ha celebrat haver passat la segona onada "sense un confinament dràstic".

Alba Vergés Parlament - Maria Contretas Coll

La consellera Vergés durant la seva intervenció al ple / Foto: Maria Contreras Coll

Tanmateix, ha recordat que "encara som lluny d'una situació òptima però estem en el camí correcte" i ha fet una crida a reduir les interaccions socials. Com a bones notícies, la titular de Salut ha informat que "les escoles estan funcionant, hem triplicat els esforços a les residències i hem reforçat el sistema de rastreig".