El Departament de Salut treballa en el pla de desescalada que presentarà al Procicat i que es començaria a aplicar dilluns que ve, 23 de novembre. El pla, en fases de quinze dies, es revisaria en funció de l'evolució de la pandèmia del coronavirus. D'entrada, les autoritats sanitàries preveuen mantenir el toc de queda entre les 22.00 hores i les 06.00 hores almenys els pròxims dos mesos, segons ha avançat RAC1 i ha confirmat ElNacional.cat.

La primera fase de la desescalada, entre el 23 de novembre i el 8 de desembre, preveu que:

 • Les reunions socials no poden superar les 6 persones.
 • Es manté el confinament perimetral per municipis de divendres a dilluns.
 • Els bars i restaurants poden obrir les terrasses al 30% i l'interior dels locals al 30% del seu aforament sempre que estiguin ben ventilats. L'horari d'obertura seria de 6 del matí a 5 de la tarda.
 • Els equipaments esportius poden obrir a l'aire lliure amb un 50% de l'aforament. Les activitats es podran fer com a màxim en grups de sis, excepte en l’esport federat. També es podran obrir les piscines, encara que estiguin en establiments tancats.
 • Els equipaments culturals (cinemes, teatres, sales de concerts, museus) de fins a 600 persones poden obrir amb el 50% d'aforament.
 • Es mantenen les restriccions al comerç: 30% d’aforament amb un màxim de superfície de 800 m2.
 •  A les universitats es manté la docència teòrica en format virtual i les extraescolars segueixen tancades.
 • Es manté el 30% d'aforament en actes religiosos i cerimònies civils, però amb un màxim de 200 persones.

Segona fase

La segona fase de desescalada, que entraria en vigor a partir del 8 de desembre, preveu ampliació dels aforaments així com el tancament perimetral per comarques en lloc de municipis. L'aixecament de les restriccions anirà en funció de l'evolució de la pandèmia. Algunes de les mesures proposades per Salut per a la segona fase serien:

 • S'amplia al 50% l'aforament a les terrasses i a l'interior dels locals.
 • Ampliar l'aforament dels comerços del 30 al 50%.
 • Als equipaments esportius ja es podrien fer activitats a l'interior amb un 50% d'aforament.
 • Cinemes, teatres i sales de concerts poden obrir amb el 70% d'aforament. Els museus i sales d'exposició també seguirien a la meitat d'aforament. 
 • L'aforament en actes religiosos passa al 50%, amb un màxim de 500 persones.


Bars locals terrassa tancats buits coronavirus covid-19 crisi - Sergi Alcazar

La restauració està tancada des del 16 d'octubre / Sergi Alcàzar

Tercera fase

En una tercera fase, les trobades ja poden ser de 10 persones, corresponents a un màxim de dues bombolles de convivència habituals o una bombolla ampliada. El confinament de cap de setmana depassa ja la comarca i funciona per àrees, sempre que estiguin en la mateixa fase. 

La restauració pot ampliar l'horari fins a les 21 hores. Els museus podrien obrir al 70%, el mateix que cinemes, teatres i sales de concerts (màxim 700 persones). Els centres comercials poden tornar a obrir al 30%, i l'esport passa a un 70% d'aforament en exteriors, mantenint el 50% a l'interior.

Quarta fase

Els canvis de la quarta fase inclouen recuperar el 100% de la presencialitat al batxillerat i cicles formatius, així com obrir totes les extraescolars i l'educació en el lleure. S'elimina el confinament de cap de setmana, però es manté el tancament perimetral de Catalunya i el toc de queda. La cultura es queda en el 70%, però el màxim de persones en una sala pot arribar a les 1.000. Es recuperen les competicions esportives. Els centres comercials podran reobrir al 50%, excepte zones comunes.

Es poden aplegar un màxim de 1.000 persones en actes religiosos i cerimònies civils. En tot aquest pla, la docència teòrica a la universitat es manté de forma virtual.

Una altra proposta

En el cas de la restauració, la proposta de Salut està molt lluny de la presentada pel sector i que comptaria amb el vistiplau del Departament d'Empresa. El sector posposa l'obertura de les terrasses dels bars i restaurants i del 30% de l'aforament a l'interior dels locals, percentatge que es pot ampliar al 50% si es garanteix la distància de seguretat entre les taules de comensals. Es prendria la temperatura als clients i també hi hauria un registre de les persones que han accedit al local.