"És lamentable!". La indignació de Pere Aragonès ressonava aquest dimecres al matí a l'hemicicle del Parlament. Els destinataris, uns vells coneguts, els seus companys de viatge de JxCat. L'enuig fa referència a la darrera filtració de l'executiu als mitjans de comunicació, la d'aquest dimarts sobre l'esborrany del pla de desescalada previst pel govern de la Generalitat de cara als propers mesos. Instants abans, l'entorn del vicepresident confirmava a ElNacional.cat que els consellers d'ERC s'havien aixecat de la reunió de l'executiu que havia de servir per adoptar les noves mesures per frenar l'expansió del coronavirus.

  Parlament -  Maria Contreras CollLa cita d'aquest dimecres comptava també amb la presència dels representants del Procicat, l'òrgan del govern encarregat de posar en pràctica els plans previstos per l'executiu. El primer d'abandonar la trobada ha estat Aragonès. I segons els republicans, l'han seguit la resta dels seus consellers. 

Fonts d'ERC apunten a aquest diari que no tornaran a asseure's amb els seus companys de Govern, amb JxCat, fins que "parin les filtracions i hi hagi un pacte de lleialtat". Un gest que justifiquen per "respecte a la ciutadania i per responsabilitat". Perquè, afegeixen, "es tracta de salvar vides i no de generar més confusió a la ciutadania". El cabreig dels republicans amb les filtracions que atribueixen a JxCat arriba al punt que el vicepresident ha demanat als mitjans de comunicació que "no les publiquin". Des d'ERC asseguren tenir clar que l'objectiu dels de Puigdemont "és frustrar les mesures" ideades per la conselleria de Salut, que piloten els republicans.

La inhabilitació del president Quim Torra va situar ERC al capdavant del Govern de la Generalitat com a mínim fins que a les eleccions del 14-F tornin a repartir-se les cartes. Una responsabilitat que ha coincidit amb l'agreujament de la situació de la Covid-19 a Catalunya. La segona onada ha desembocat la mala maror entre els socis. 

JxCat, "perplexos" 

"Nosaltres no pensem entrar en aquestes coses, perquè no aporta res", manifesten des de Junts per Catalunya a aquest mitjà. En qualsevol cas, expressen la seva "perplexitat" per la versió feta pública per ERC sobre què ha passat a la reunió d'aquest matí. 

La narració de JxCat no coincideix amb la d'ERC. Els junters neguen que tots els consellers d'ERC implicats en la gestió de la crisi Covid hagin marxat, sinó que només ho hauria fet Aragonès. 

La mirada posada al 14-F

Mentre l'enèsim enfrontament esclatava de portes endins, en públic Aragonès hi posava veu al Parlament. "Preferim prendre decisions que ens costin vots que vides". 

L'enfrontament al si del Govern bipartit no és cap secret. Al llarg dels darrers dies, diversos consellers no han dubtat a esbombar-ho amb filtracions, tuits i declaracions públiques. Visiblement encès, Pere Aragonès ha demanat que es deixin de banda els "interessos individuals" en tot allò que té a veure amb la gestió de la pandèmia. Ho ha fet sense adreçar directament el missatge als socis de JxCat, però se li ha entès tot.