El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha cessat la cúpula del seu departament, segons ha avançat Nació Digital i ha confirmat ElNacional.cat. Els nous nomenaments no s'han fet esperar i també s'han donat a conèixer aquest dilluns.

Al detall, Oriol Amorós serà el nou secretari general en substitució de Josep Ginesta. Ara bé, en el cas de l'àmbit de Treball, que també gestionava Ginesta, ara se n'encarregarà Enric Vinaixa, que ho combinarà amb les seves tasques actuals com a director general de Relacions Laborals, Treball Autònom, Seguretat i Salut Laboral. D'altra banda, Marta Cassany rellevarà Francesc Iglesies en la Secretaria d’Afers Socials i Famílies.

Aquesta remodelació es dona després que el departament que dirigeix El Homrani hagi rebut diverses crítiques per la gestió de la pandèmia de coronavirus, la darrera, la setmana passada quan va col·lapsar el web d'ajudes per als autònoms, una tasca que penjava de la secretaria de Ginesta. Per la seva part, Iglesies era el responsable de la gestió de Residències. Precisament, aquestes dues àrees són les que han rebut més crítiques dins de la conselleria.

oriol amorós - acnOriol Amorós serà el nou secretari del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies / ACN

Reforçar el departament

"Aquesta reestructuració té com a objectiu reforçar amb noves perspectives les dues àrees clau del departament —afers socials i treball— per als propers mesos, que estaran centrats en les conseqüències de la crisi social i laboral sobre la ciutadania", ha indicat el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies en un comunicat. 

Amb això, ha puntualitzat: "S'aposta per la creació d’una figura dedicada únicament a les polítiques de treball i, per l’altra, es vol donar un nou impuls a la Secretaria d’Afers Socials i Famílies, de la qual depenen qüestions tan sensibles com la discapacitat, el sensellarisme o l’atenció a la gent gran".

Tal com s'explica en el comunicat, El Homrani ha pactat el relleu amb els fins ara secretaris del departament. "Ginesta ha estat una de les persones clau en la defensa dels drets de les persones treballadores, en la consolidació del paper de la concertació social en l’àmbit de les polítiques de Treball i en la mediació i la resolució de conflictes laborals molt importants dels darrers anys. Per la seva banda, Iglesies ha dedicat aquests cinc anys a potenciar estratègicament el sistema de serveis socials, a l’impuls de polítiques públiques adreçades als col·lectius més vulnerables i, especialment, a l’autonomia personal", s'ha ressaltat en el comunicat.

En el Consell Executiu de demà es faran efectius tant els cessaments com els nous nomenaments. "El conseller El Homrani agraeix profundament la dedicació, l’esforç i la perseverança de tots dos al capdavant de dues àrees de gran complexitat els últims anys", ha emfatitzat. 

Perfils de les noves incorporacions

Amorós (Barcelona, 1970), enginyer tècnic agrícola de formació, és una persona amb un llarg bagatge en la gestió a l’administració catalana i fins ara ha estat secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania del departament d'El Homrani. A més, ha estat vinculat sempre a les polítiques públiques d’igualtat, ha coordinat l’acollida i el suport a les persones migrades, la protecció internacional de persones refugiades i, més recentment, també totes les polítiques del departament en matèria de violència masclista. Entre altres, també ha estat diputat del Parlament de Catalunya (2003-2006 i 2010-2016). 

Per la seva part, Marta Cassany (Tarragona, 1970), llicenciada en Dret i professora associada de Dret Administratiu a la Universitat Rovira i Virgili, és des de l’any passat directora dels Serveis Territorials a Tarragona del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Anteriorment, entre altres càrrecs, ha estat cap de secció de Gestió Econòmica, Obres i Manteniment dels Serveis Territorials a Tarragona del Departament de Justícia; jurista del Centre Penitenciari de Tarragona; gerent del Centre Penitenciari d’Homes de Barcelona, i cap del Servei de Coordinació dels Serveis Territorials a Tarragona del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Finalment, Enric Vinaixa (Barcelona, 1967) és director general de Relacions Laborals, Treball Autònom, Seguretat i Salut Laboral de la Generalitat des de l’any 2016 i ara assumeix també les tasques de secretari de Treball. En el seu cas, és diplomat en Relacions Laborals, mentre que, professionalment, ha estat docent i formador ocupacional de l’Escola Pia de Sarrià – Calassanç (1987-2000), cap de recursos Humans del mateix centre (2001-2007) i director de relacions laborals de la Universitat Oberta de Catalunya (2007-2016).