"Per cada euro de la Generalitat al servei exterior, el Ministeri d'Exteriors en dedica 100". Amb aquest argument el conseller d'Exteriors, Alfred Bosch, ha volgut defensar la despesa del Govern en les delegacions a l'estranger i rebatre les crítiques unionistes en aquest sentit. Bosch ha fet aquestes declaracions en la seva primera compareixença a la comissió d'Exteriors del Parlament, en què ha explicat els objectius i les actuacions de la seva conselleria. 

En aquest sentit, el titular del departament ha repassat les delegacions que s'han recuperat després del 155 i ha defensat la seva tasca, més enllà del procés, també per explicar "l'actualitat política arreu del món". "No es tracta de fer publicitat, sinó d'explicar el que està passant", ha afegit. Ha afirmat que no es pot passar per alt el "moment d'excepcionalitat" amb presos polítics -als quals ha enviat un record especial, especialment al seu antecessor, Raül Romeva-, així com el cas dels centenars d'imputats i la violència policial de l'1-O. 

Més inversió en cooperació

Per altra banda, Bosch també ha explicat la resta de potes del seu departament, que van des la cooperació fins a la transparència i al desenvolupament d'eines de participació. En aquest punt, Bosch ha posat molt el focus en la inversió del Govern en cooperació en el desenvolupament i ha anunciat que, si s'aprova el pressupost per al 2019, passaria dels 32.150.905 euros del 2018 als 42.800.000 euros.

Aquest increment, ha dit el conseller, suposaria "apropar-se" a l'objectiu del 0,7% del PIB destinat a cooperació que les Nacions Unides van estipular com a indicador per compensar les grans desigualtats al món. "Si aprovem els pressupostos serem més solidaris; si no, no ho podrem ser tant", ha dit, per demanar als grups i especialment als comuns que els aprovin.

Finalment, el conseller ha parlat del diàleg amb el govern espanyol i s'ha mostrat "optimista" amb la taula de diàleg de partits que han acordat aquest dijous en una reunió els governs català i espanyol. Així, ha dit que espera que sigui una "eina més útil" per a les relacions dels dos governs per avançar i per aprofundir en la negociació.

A més, Bosch ha recordat que els dos governs van acordar el 20 de desembre trobar "una resposta democràtica a les demandes de la ciutadania en el marc de la seguretat jurídica" i ha assegurat que treballarà "en aquest marc".

Nova picabaralla amb Ciutadans

En el torn de rèplica, l'acció exterior ha estat un dels temes que menys temps ha ocupat en la intervenció inicial del conseller, però Cs i el PP s'hi han aferrat en els seus torns de rèplica per atacar al Govern. La diputada de Ciutadans Susanna Beltran ha tornat a parlar de "malbaratament" del departament per "atacar Espanya i les seves institucions". A més, ha tornat a menysprear la delegada a l'exterior i exiliada, Meritxell Serret, i ha afirmat que una "fugitiva de la justícia" no pot representar "tothom". 

Per altra banda, Santi Rodríguez, del PP, ha dit que la despesa en exterior del ministeri és útil, i ha posat com a exemple que es pot "renovar el DNI", mentre que, a parer seu, les de la Generalitat no ho són.

Després de la intervenció de Ciutadans, Bosch no ha volgut passar per alt les acusacions de Beltran, a qui ha retret que només parli de les delegacions i no de la inversió en cooperació. Així mateix, li ha recordat el pacte amb Vox a Andalusia per la investidura. De fet, en aquest punt, Bosch s'ha referit per error a Beltran com a "representant de Vox". "No ho he fet expressament, el que han fet expressament vostès ha estat pactar amb un partit a Andalusia que defensa la discriminació de les dones, que vol reduir al 0% la cooperació al desenvolupament i que està aplicant unes mesures de la ultradreta més rància que veiem a Europa", li ha replicat.

En aquest punt, el conseller també ha retret al partit taronja que "saturi" l'administració demanant dades que es poden trobar al portal de la transparència i els ha demanat que deixin de fer-ho perquè incrementen el cost "humà".

Els comuns posen en dubte el pressupostos i la CUP critica el diàleg

En el torn intervenció dels comuns, la portaveu Susanna Segovia ha avisat que no votaran a favor dels pressupostos si no hi ha "xifres més ambicioses" i ha qualificat l'increment pressupostari en cooperació d'"insuficient". També ha demanat al Govern que faci una defensa clara del diàleg amb Madrid. Per altra banda, el diputat de la CUP Carles Riera ha criticat aquest acostament entre governs per la situació d'excepcionalitat i ha dit que “quan l’altre et posa la pistola sobre la taula no es dialoga". "És que consideren un diàleg que no sigui sobre l’alliberament dels presos i l'autodeterminació? Si es així, estan incomplint el mandat", ha dit.

Finalment, han intervingut els grups que formen el Govern, JxCat i ERC, que han fet en les seves intervencions una crítica al govern espanyol pel bloqueig del vaixell de l'ONG Open Arms i la resta de polítiques d'immigració, així com una defensa de les delegacions exteriors i un reconeixement a l'exili.