El Govern de les Illes Balears sol·licitarà al Ministeri de Sanitat la represa dels controls sanitaris per detectar casos de coronavirus en els punts d'entrada a les Balears dels passatgers procedents de destinacionsnacionals i de l'espai Schengen.

Després d'analitzar la situació sanitària actual, en els pròxims dies el Govern farà arribar a Sanitat una sèrie de peticions. Entre aquestes, demanen de reprendre controls per part de la Comunitat Autònoma a aquells turistes que vinguin de destinacions amb un gran nombre casos de coronavirus, com Catalunya, i no descarten plantejar una quarantena obligatòria.

Els controls del Ministeri

El 15 de juny, el govern espanyol va iniciar un projecte pilot dissenyat pel Govern balear per permetre l'arribada a l'arxipèlag d'un màxim de 10.900 viatgers des del 15 de juny.

Els governs espanyol i balear van fer un "monitoratge de turistes  destí" per garantir que es pot fer el "seguiment, identificació i aïllament" de possibles casos de Covid-19. Després d'aquest projecte pilot, es va parar el monitoratge de tots els passatgers i ara el Govern Balear demana de fer més controls als viatgers, sobretot aquells que venen de punts amb altes xifres de contagis.

Controls en origen i quarantenes

Aquesta petició es remetrà al Ministeri i no s'exclou la possibilitat de demanar a l'autoritat competent que s'apliquin aquests controls en origen, especialment en aquells territoris que presenten una incidència molt elevada.

EuropaPress abraçada aeroport dinya mallorca dia

Dos passatgers s'abracen a l'aeroport de Palma de Mallorca. / Europa Press

D'altra banda, el comitè de gestió de malalties infeccioses de les Balears ha plantejat, entre les seves recomanacions al Govern, que s'estudiï la possibilitat d'aplicar quarantenes a aquells viatgers procedents de zones que siguin establertes com d'alt risc.

Rastreig dels casos de Covid-19

D'altra banda, el Govern considera que s'ha d'accelerar la implementació d'una eina de rastreig de contactes digital perquè serveixi de suport a la tasca realitzada pels equips de rastrejadors, ja sigui directament des de la Comunitat Autònoma, o des del Ministeri de Sanitat.

Finalment, dins de les recomanacions tècniques del comitè d'alerta, ha acabat, s'ampliarà la formació de rastrejadores per passar de les actuals 150 a 400 professionals.