El govern de la Comunitat de Madrid, presidit per la popular Isabel Díaz Ayuso, ha acusat els grups del PSOE i de Ciutadans a l'Assemblea de Madrid de "prevaricació" per haver validat la tramitació de les mocions de censura presentades pels socialistes i Más Madrid.

L'entorn d'Ayuso sosté que un cop la presidenta ha dissolt l'Assemblea i ha convocat eleccions no es podia tramitar cap iniciativa. Sostenen que la Mesa s'ha convocat "de manera irregular: sense temps ni documentació".

Precisament, Ayuso ha convocat eleccions per tal d'evitar que les mocions tiressin endavant, fet que ha provocat una crisi interna dins del seu govern que ha acabat amb l'expulsió dels membres de Ciutadans, amb el vicepresident Ignacio Aguado al capdavant.

Vull posar en mans dels madrilenys el seu futur", ha defensat Ayuso en una compareixença des de la Puerta del Sol, sense preguntes. I ho ha plantejat com un plebiscit: "Els madrilenys triaran entre socialisme o llibertat". En la seva declaració institucional, la dirigent del PP ha assegurat que s'ha vist "obligada" a prendre aquesta decisió "pel bé de Madrid i d'Espanya" i fins i tot contra la seva "voluntat repetida" d'esgotar la legislatura.

"Ayuso ha decidit dimitir de les seves responsabilitats com a presidenta de la Comunitat de Madrid, trencant de manera unilateral el govern de coalició", ha valorat Aguado després de conèixer l'acord per a la dissolució de l'Assemblea i la convocatòria d'eleccions, que se celebraran el proper 4 de maig.

Múrcia, Castella i Lleó i Andalusia

En paral·lel al que està passant a Madrid, el PSOE ha mogut fitxa també a Castella i Lleóon ha presentat una altra moció de censura contra el govern del PP i Ciutadans. En aquella cambra autonòmica, els socialistes necessitaran un mínim de tres parlamentaris taronges que els hi donin suport, fet que des de Cs ja han assegurat que no passarà. Abans ho havia fet a Múrcia, on ha aconseguit el suport de Cs per fer fora de l'Executiu el PP.

A Andalusia, però, la situació sembla que és ben diferent. Aquesta mateixa tarda ha comparegut el seu president, Juanma Moreno (PP), per transmetre un "missatge de tranquil·litat". "Afortunadament el govern d'Andalusia té una molt bona salut", ha assegurat.