PSOE i Ciutadans presentaran aquest dimecres una moció de censura conjunta contra el president de la Regió de Múrcia, el popular Fernando López Miras. Totes dues agrupacions sumen 23 escons, el mínim necessari per a formar majoria absoluta, per la qual cosa la moció tiraria endavant. L'objectiu de les dues formacions és fer fora el PP  no només del govern regional, sinó també de l'Ajuntament de Múrcia, on també presentaran la mateixa iniciativa.

Ciutadans venia governant en coalició amb el PP des de les últimes eleccions autonòmiques del maig de 2019, tot i que el guanyador va ser el PSOE. Ciutadans ha decidit així trencar amb el seu soci de govern, tant en l'àmbit regional com el local, i fer fora també l'alcalde del PP, José Ballesta.

La candidata, de Cs

El portaveu parlamentari de CS, Juan José Molina, i els diputats socialistes Francisco Lucas i Alfonso Martínez Baños han registrat poc abans de les deu del matí la moció de censura a l'Assemblea Regional, on el PSOE té 17 diputats i CS 6, sumant la majoria absoluta de 23 escons. Segons el text presentat, la candidata que substituiria a Fernando López Miras al capdavant de l'executiu seria Ana Martínez Vidal, actual portaveu de l'Executiu autonòmic i líder regional de Cs.

Ana Martínez Vidal Ciudadanos Murcia EPLa candidata a presidir l'Assemblea de Múrcia, Ana Martínez Vidal / EP

La gota que ha fet vessar el got

El clima de tensió entre PP i Ciutadans ha estat  present al llarg de tota la legislatura. La gota que ha fet vessar el got ha estat l'escàndol de la vacunació irregular del conseller popular de Sanitat. Els taronges van demanar i van aconseguir la seva dimissió així com la de tots els alts càrrecs vacunats que han anat caient d'un en un, l'últim, ahir mateix a l'ajuntament de Múrcia.

Han estat mesos de discrepàncies entre els dirigents regionals del PP i de CS i entre la vicepresidenta autonòmica, Isabel Franco, i la consellera i coordinadora autonòmica de CS, Ana Martínez Vidal, totes dues integrants de la formació taronja.

Vox i el pin parental

En paral·lel Vox, necessari per al govern del PP i Cs per tirar endavant els pressupostos, ha tibat la corda amb l'exigència, de nou, d'aplicar el pin parental als col·legis murcians. La nova estratègia de Vox ha estat determinant també perquè socialistes i taronges hagin arribat a l'acord de la moció de censura. De fet, Vox ha amenaçat en deixar de donar el seu suport al govern d'Andalusia amb la mateixa amenaça.

Fonts de Ciutadans, citades pel eldiario.es, assenyalen que els motius que els han portat a trencar amb el PP és la corrupció del PP, sumada a l'escàndol de les vacunes, i les negociacions del PP i Vox per reimplantar el pin parental.

Foto principal, el president de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras / EP