La telenovel·la ja està servida. Primer, la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso ha decidit dissoldre l'Assemblea de Madrid i convocar eleccions anticipades. Tot seguit, els grups del PSOE i Més Madrid han respost registrant dues mocions de censura contra la dirigent del PP. Davant d'aquesta situació, la Mesa del Parlament regional, on els populars no hi tenen majoria, ha decidit ignorar la Puerta del Sol. En la seva reunió d'aquest migdia, l'òrgan de govern de la cambra ha acordat tramitar les dues mocions de censura, comptant fins i tot amb el vot a favor de Ciutadans. D'aquesta manera, queda paralitzada la dissolució de l'Assemblea de Madrid. És probable que el cas acabi als tribunals.

La Mesa està presidida per Ciutadans. Aquesta formació té dos membres, el PSOE dos, el PP dos i Vox un. Els populars hi han votat en contra, però s'ha imposat la majoria del PSOE i Ciutadans. En tot moment, el vicepresident Ignacio Aguado ha expressat el seu malestar per la decisió, que considera que respon a "interessos personals i electorals".

En la seva declaració institucional aquest migdia, la presidenta Isabel Díaz Ayuso ha justificat que s'ha vist "obligada" a prendre aquesta decisió "pel bé de Madrid i d'Espanya" i fins i tot contra la seva "voluntat repetida" d'esgotar la legislatura. Per què ho ha fet? Per la "inestabilitat institucional provocada aquest matí per Ciutadans, el PSOE i la resta de partits de l'esquerra a Múrcia", ha argumentat la dirigent conservadora. En aquest sentit, ha advertit: "Després del que he vist i llegit, si no prenc aquesta decisió, Ciutadans i el PSOE haurien presentat una moció de censura, quelcom que ja han parlat en reiterades ocasions, i haurien causat el desastre de la Comunitat de Madrid". 

Conflicte jurídic

Hi ha controvèrsia jurídica: la clau està en els tempos. Des de la Comunitat de Madrid i l'equip de la presidenta madrilenya asseguren que s'han registrat a posteriori a la decisió de dissoldre l'Assemblea de Madrid. Per això, com que les mocions de censura han estat registrades després d'aquest acord d'Isabel Díaz Ayuso, no haurien de prosperar al Parlament i s'haurien de poder celebrar les eleccions. "Qualsevol moció de censura és posterior a aquesta decisió", insisteixen des de la Puerta del Sol.

En canvi, des dels grups impulsors de les mocions responen que la dissolució de l'Assemblea de Madrid no és efectiva fins que no es publica al Butlletí Oficial de la Comunitat de Madrid, una publicació que segons la llei hauria de tenir lloc demà. "Ens hem de refiar de quan ens digui Ayuso que ha signat?", s'ha preguntat el líder de Més País, Íñigo Errejón, en una entrevista a La Sexta.