El terratrèmol polític a Madrid continua. La presidenta Isabel Díaz Ayuso ha decidit destituir el seu vicepresident, Ignacio Aguado, i també la resta de consellers de Ciutadans. Ho ha fet poc després d'haver convocat eleccions per evitar que tiressin endavant les mocions de censura del PSOE i Más Madrid.

La jugada venia de més lluny, concretament de Múrcia, on el partit taronja s'ha aliat amb els socialistes per fer fora de l'Executiu autonòmic el PP. Cal recordar, però, que Ciutadans, igual que a Madrid, també ha format part fins ara del govern murcià.

La destitució del dirigent madrileny de Ciutadans ha arribat també després de les seves acusacions a la presidenta madrilenya. A través d'un tuit, ha criticat amb duresa la roda de premsa d'Ayuso en què ha convocat eleccions. "Escolto amb estupor la presidenta en la seva roda de premsa. Menteix. Quina irresponsabilitat, per favor", ha escrit.

 

"Ayuso ha decidit dimitir de les seves responsabilitats com a presidenta de la Comunitat de Madrid, trencant de manera unilateral el govern de coalició", ha valorat Aguado després de conèixer l'acord per a la dissolució de l'Assemblea i la convocatòria d'eleccions, que se celebraran el proper 4 de maig.

A la roda de premsa, la presidenta madrilenya ha justificat la convocatòria electoral assegurant que vol "posar en mans dels madrilenys el seu futur". Ho ha dit en una compareixença des de la Puerta del Sol sense preguntes, i ho ha plantejat com un plebiscit: "Els madrilenys triaran entre socialisme o llibertat".

Destitució a Múrcia

El president de Múrcia, Fernando López Miras, també ha cessat els consellers de Cs que formen part del seu gabinet, i ha dit que ahir a la nit va ser informat de la moció de censura contra ell promoguda pel partit taronja i el PSOE. Malgrat això, ha dit, va actuar "pensant en els murcians" i no va convocar eleccions anticipades.

Fernando López Miras - Efe

El president de Múrcia, Fernando López Miras / Foto: Efe

En roda de premsa al Palau de San Esteban, seu de la presidència autonòmica, López Miras ha subratllat en repetides ocasions que "no és el moment" per "pensar en política, partides ni butaques" perquè la Regió de Múrcia passa la pitjor crisi econòmica, social, sanitària i laboral de la seva història a causa de la pandèmia del coronavirus.

A més, ha criticat amb duresa la que considera una deslleialtat dels seus socis de govern i ha dit que els consellers de Cs formen part d'un partit que "ahir a la nit va proveir aquest atracament".

Moció també a Castella i Lleó

En paral·lel al que està passant a Madrid, el PSOE ha mogut fitxa també a Castella i Lleó, on ha presentat una altra moció de censura contra el govern del PP i Ciutadans. En aquella cambra autonòmica, els socialistes necessitaran un mínim de tres parlamentaris taronges que els hi donin suport, fet que des de Cs ja han assegurat que no passarà.

El president de Castella i Lleó, el popular Alfonso F. Mañueco, ha respost a l'anunci de la moció socialista amb un missatge críptic: "La meva única preocupació són les persones, protegir la vida i la salut, afavorir l'activitat econòmica i treballar pel futur de la nostra comunitat".