El terratrèmol polític arreu de l'Estat espanyol continua. Després que el PSOE i Ciutadans hagin presentat una moció de censura a Múrcia i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, hagi avançat eleccions per evitar, precisament, aquest mateix problema, els socialistes de Castella i Lleó han presentat una altra moció contra el govern d'aquesta comunitat, que està governada per populars i taronges, segons ha avançat El País.

El PSOE compta en aquesta autonomia amb 35 escons d'un total de 81, encara que també poden comptar amb els dos de Podemos. Així doncs, els socialistes necessitaran almenys que tres parlamentaris taronges els hi donin suport. Ciutadans té un total de 12 diputats en aquesta cambra autonòmica.

"El que ha passat a Múrcia és extrapolable a Castella i Lleó, amb més motiu si és possible", ha declarat la seva secretària d'organització socialista Ana Sánchez. "Ciutadans ha de reflexionar", ha afegit.

El president de Castella i Lleó, el popular Alfonso F. Mañueco, ha respost a l'anunci de la moció socialista amb un missatge críptic: "La meva única preocupació són les persones, protegir la vida i la salut, afavorir l'activitat econòmica i treballar pel futur de la nostra comunitat".

El també president del PP a Castella i Lleó ha conegut totes aquestes notícies durant el ple ordinari de les Corts després que els portaveus dels grups Popular i de Ciutadans, Raúl de la Hoz i David Castaño, respectivament, hagin ratificat l'acord de govern en la comunitat, i on el mateix vicepresident de la Junta i portaveu, Francisco Igea, de Ciutadans, ha assegurat que està "tranquil" perquè a Castella i Lleó s'està complint un acord de govern "que dona estabilitat i seguretat".

El portavoz parlamentario del PP en las Cortes de Castilla y León, Raúl de la Hoz (iz), y su homólogo de Ciudadanos, David Castaño - efe

Els portaveus dels grups Popular i de Ciutadans, Raúl de la Hoz i David Castaño / Foto: Efe

La negativa de Ciutadans

Més tard, el portaveu del de Cs, David Castaño, ha demanat al PSOE que "abandoni tota esperança" sobre la possibilitat d'una moció de censura com la plantejada a Múrcia, mentre ha advertit que "no seria comprensible" un avançament electoral com l'anunciat a la Comunitat de Madrid.

Així ho ha afirmat Castanyer en una roda de premsa conjunta amb el portaveu del Grup Popular, Raúl de la Hoz, qui ha definit a aquest partit a la Comunitat com a "seriós, responsable, coherent i conseqüent" amb el pacte que al seu dia van subscriure ambdues formacions per al Govern de Castella i Lleó i la seva confiança en què es mantindrà fins al final, per la qual cosa el PP està "absolutament tranquil".