Malgrat la controvèrsia jurídica, després de la presentació de dues mocions de censuraIsabel Díaz Ayuso dona les eleccions convocades per al 4 de maig. Després de l'aliança de Ciutadans i el PSOE a Múrcia, la presidenta de la Comunitat de Madrid ha preferit curar-se en salut. Per això, ha ordenat la dissolució de l'Assemblea de Madrid i la convocatòria anticipada dels comicis autonòmics. "Vull posar en mans dels madrilenys el seu futur", ha defensat en una compareixença des de la Puerta del Sol, sense preguntes. I ho ha plantejat com un plebiscit: "Els madrilenys triaran entre socialisme o llibertat". Caldrà veure si la dissolució és efectiva.

En la seva declaració institucional, la dirigent del PP ha assegurat que s'ha vist "obligada" a prendre aquesta decisió "pel bé de Madrid i d'Espanya" i fins i tot contra la seva "voluntat repetida" d'esgotar la legislatura. Per què ho ha fet llavors? Per la "inestabilitat institucional provocada aquest matí per Ciutadans, el PSOE i la resta de partits de l'esquerra a Múrcia". En aquest sentit, ha defensat: "Després del que he vist i llegit, si no prenc aquesta decisió, Ciutadans i el PSOE haurien presentat una moció de censura, quelcom que ja han parlat en reiterades ocasions, i haurien causat el desastre de la Comunitat de Madrid". Si no arriba a dissoldre el parlament regional, ha continuat, les mocions de censura registrades pel PSOE i Més Madrid aquest migdia, li haurien impedit convocar eleccions i haurien "derrocat el nostre govern".

 

La presidenta de la Comunitat ha defensat que "no pot permetre" que Madrid s'aturi després de tot el que ha lluitat pels madrilenys. "No puc permetre que apugin els impostos, que entrin a les escoles a adoctrinar, que tanquin els comerços o l'hostaleria, que ens imposin com pensar o viure", ha insistit Ayuso. Per això ho ha plantejat com un plebiscit amb les polítiques del govern espanyol: "El dany que es provoca a Espanya no el vull també aquí. No puc permetre que Madrid perdi la seva llibertat". I ha conclòs: "Avui gaudim d'una llibertat que no es té a tot Espanya. Aquesta forma de viure a la madrilenya és única".

Davant d'aquestes acusacions, el vicepresident Ignacio Aguado, de Ciutadans, ha reaccionat a través de les xarxes socials, acusant-la de mentir. "Escolto amb estupor la presidenta en la seva roda de premsa. Menteix. Quina irresponsabilitat, si us plau", ha escrit

Pendents de les mocions

La controvèrsia jurídica està servida. Primera escena, el vicepresident Ignacio Aguado, de Ciutadans, anuncia que la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso ha decidit trencar el govern regional, dissoldre l'Assemblea de Madrid i convocar eleccions anticipades, per al 4 de maig. Posteriorment, els grups del PSOE i Més Madrid han anunciat que havien registrat mocions de censura. La clau és saber si l'Assemblea de Madrid està dissolta o no. En cas que no es considerés dissolta, les mocions de censura s'haurien de tramitar i, per tant, abans del seu debat no podria haver-hi comicis autonòmics. La Mesa del Parlament madrileny, on el PP no té majoria, es reunirà a dos quarts de tres i caldrà veure quina decisió adopta. El cas podria acabar als tribunals.