Els tècnics de l'Aragó van avalar el repartiment de la candidatura als Jocs Olímpic d'Hivern 2030 gairebé sense debat durant la darrera reunió. Segons les declaracions enregistrades a les trobades fetes amb la delegació catalana i el Comitè Olímpic Espanyol (COE), a les quals ha tingut accés El Mundo, el posicionament aragonès a les trobades es contradiu amb les declaracions posteriors del president aragonès, Javier Lambán. Declaracions en les quals va mostrar indignació perquè, a parer seu, l'Aragó quedava mal parat en comparació amb Catalunya, i que el president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, va desmentir. Ara, els enregistraments demostren que l'únic que es manifesta en contra dels termes de l'acord és el català Aleix Villatoro, pel repartiment de les proves de gel, encara que la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, hauria rectificat la negativa a posteriori.

Lambán es contradiu

Segons el diari citat, José Ángel Hierro, un dels tècnics de l'Aragó, va apuntar en la darrera trobada tècnica on es va votar el repartiment pactat que entenia que l'opció presentada "pot ser més que acceptable". Carlos Lannes, un altre dels tècnics, fins-i-tot va fer referència a la poca conflictivitat que havia generat l'acord entre les dues parts: "El tema tècnic es va debatre cinc minuts", va declarar. En aquella votació es va acordar que 54 proves se celebrarien a l'Aragó i 42, a Catalunya.

"Crisi política molt greu"

Lambán ha avisat aquest dijous que qualsevol proposta de candidatura a uns Jocs Olímpics d'Hivern el 2030 que s'allunyi del "projecte de país i d'Estat", que assegura que defensa el seu Executiu, tindrà "una resposta absolutament contundent per la nostra part, que portarem a tots els àmbits nacionals i internacionals" perquè s'estaria generant "un problema territorial molt greu i una crisi política també molt greu". Així s'ha pronunciat Lambán en declaracions als mitjans de comunicació recollides per Europa Press, després de l'anunci de la consellera de Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà, de proposar una candidatura única per a Catalunya davant de la ruptura total de les negociacions amb el govern aragonès, fet que el COE va atribuir, precisament, a Lambán. En aquest sentit, el president aragonès també ha opinat que l'aposta del Govern "ha estat sempre la d'organitzar uns jocs de Catalunya", com han demostrat, al parer seu, anant a Sarajevo a buscar col·laboracions. Malgrat que el COE hagi lamentat repetidament que Lambán hagi obstaculitzat el procés, negant-se a assistir a les reunions i canviant d'opinió sobre la distribució de les pistes i proves, "Mai no se'ls ha ocorregut parlar amb Aragó, ni buscar col·laboracions amb nosaltres, malgrat que som bastant més a prop i compartim l'espai on s'han de realitzar els Jocs, el Pirineu", ha lamentat avui el president aragonès.