El president del Govern d'Aragó, Javier Lambán, ha reiterat aquest dissabte que a l'Executiu regional se li va garantir que en la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern el 2030 hi hauria "igualtat i equilibri" en el repartiment amb Catalunya. En el seu compte de Twitter, Lambán ha assenyalat: "Aquest és l''equilibri del Comitè Olímpic Espanyol en esports de neu: 2 modalitats i 1 espai a l'Aragó, 6 modalitats i 5 espais a Catalunya." Juntament amb seu missatge ha publicat una foto amb el mapa d'ambdues comunitats en el qual s'inclou la distribució de les proves.

TUIT lambán

Aquest divendres en declaracions als mitjans recordava que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va dir al seu dia a Saragossa que creia que els Jocs d'Hivern de 2030 "havien de celebrar-se en peu d'igualtat i amb un equilibri en repartiment de les proves esportives". El dirigent aragonès incidia que hi ha una diferència "substancial" entre el que Aragó entén per un repartiment equilibrat i el que s'ha posat sobre la taula. Al seu parer, l'important és que Catalunya i Aragó "se sentint a gust i es percebi que el repartiment és equilibrat i participen en peu d'igualtat".

Per a Lambán el que està clar és que a l'Aragó, no només el Govern autonòmic, sinó que "ningú no percep" que la igualtat sigui efectiva i el repartiment equilibrat. "En això hi ha unanimitat absoluta i no ha de caminar massa desencaminat el Govern d'Aragó quan rebutja aquesta proposta de fa uns dies". Assegurava que Aragó només cedirà davant de l'"interès general" en argumentar que uns jocs d'hivern "són molt importants, però que infinitament més ho és l'Aragó i aquesta proposta no s'acceptarà en cap moment".

Una proposta "validada"

El Comitè Olímpic Espanyol (COE), el govern espanyol i la Generalitat de Catalunya van validar aquest divendres la proposta presentada per la Comissió Tècnica de la candidatura per allotjar els Jocs Olímpics d'Hivern de 2030 i van mostrar el seu desig que l'Aragó "s'hi sumi". Segons va indicar el COE aquest divendres en un comunicat, la seu de l'organisme olímpic va acollir una reunió entre el seu president, Alejandro Blanco, el president del Consell Superior d'Esports, José Manuel Franco, en representació del Govern, la consellera de Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà. "En l'esmentada reunió es va validar la proposta presentada, debatuda i acordada per la Comissió Tècnica. Esperem i confiem que el Govern d'Aragó se sumi a aquesta proposta", va assenyalar.

Dilluns passat, el COE va oficialitzar aquest acord tècnic sobre el projecte de candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern de 2030 i el va enviar per carta als presidents del govern espanyol, Pedro Sánchez, de la Generalitat, Pere Aragonès, i del Govern d'Aragó, Javier Lambán, en el qual s'establia el repartiment de disciplines entre les dues regions i perquè el ratifiquessin. La missiva, firmada per Alejandro Blanco, explicava la proposta de distribució de seus "presentada, debatuda i acordada" en la Comissió Tècnica formada pel COE, el govern esapnyol, la Generalitat i el Govern d'Aragó.