Catalunya tanca la porta definitivament a una candidatura conjunta amb Aragó pels Jocs Olímpics 2030. Així, doncs, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha anunciat que pròximament encarregarà a la directora de l'equip tècnic de la Generalitat que prepari una proposta de candidatura "catalana" als Jocs d'Hivern de 2030. Catalunya gasta així l'últim recurs per optar a organitzar els Jocs al Pirineu l'any 2030. Vilagrà ho ha anunciat aquest dijous en un esmorzar informatiu organitzat per Nueva Economía Fórum, en el qual ha verbalitzat públicament que Catalunya farà el pas per proposar al Comitè Olímpic Espanyol (COE) una candidatura en solitari, davant el naufragi de les negociacions per a una candidatura conjunta amb Aragó, que ha atribuït a l'"anticatalanisme" del govern de Javier Lambán i a les pròximes eleccions en aquesta comunitat veïna. 

La consellera ja va assegurar aquest dimecres que les negociacions amb Aragó estaven molt complicades. "Estem en un punt de no retorn. Plantejarem una alternativa", Vilagrà ha anunciat que encarregarà a Mònica Bosch, la directora de l'Oficina Tècnica de la Generalitat en el procés negociador dels Jocs, present entre el públic, que ultimi una proposta de candidatura catalana, amb les col·laboracions "externes que calguin". El Govern tira endavant amb aquesta candidatura malgrat ser conscient que el govern espanyol ja ha avisat que si la candidatura no és conjunta, no hi haurà candidatura olímpica per al 2030. "Tot això ho fem pel Pirineu" ha reblat Vilagrà, que considera que tindrà èxit perquè el Comitè Olímpic Internacional (COI) valorarà una candidatura europea. La consellera s'ha preguntat: "de veritat que el govern de l'estat, si no arribem a un acord amb Aragó, ho deixarà tancat?". En aquesta línia, ha reiterat que Catalunya mereix uns Jocs d'hivern: "Perquè portem treballant-la (la candidatura) des de fa molt de temps i perquè el Pirineu s'ho mereix". "Som l'única serralada que no ha acollit uns Jocs d'hivern", ha afegit. 

L'amenaça d'Aragó

El govern d'Aragó va amenaçar aquest dimecres de "remoure terra i mar" per denunciar on faci falta una possible candidatura per uns JJOO d'Hivern impulsada en solitari per la Generalitat. Així ho afirmava la consellera de la Presidència de l'executiu aragonès, Mayte Pérez, contestant a les intencions de candidatura en solitari del Govern que ja va plantejar Laura Vilagrà, i ara s'han confirmat. Pérez va assegurar que si al final no es podia efectuar una candidatura conjunta era únicament per la "intransigència de Catalunya a l'hora d'acceptar una candidatura igualitària". En aquest sentit, Pérez assenyalava que la consellera Vilagrà havia donat per liquidat el projecte de candidatura conjunta entre Catalunya i Aragó. Remarcava així que la proposta d'Aragó és "justa i equilibrada" i que ,a més, respon al compromís que va adquirir el COE i el govern espanyol amb la comunitat autònoma. Pérez va afegir que la proposta dels lots, és "generosa" amb la Generalitat perquè deixa escollir entre opcions.