El president d'Aragó, Javier Lambán, ha desafiat el Comitè Olímpic Espanyol a triar entre Catalunya o l'Aragó per fer els Jocs Olímpics d'hivern si el seu homòleg català, Pere Aragonès, "s'entossudeix" a no fer canvis en la primera proposta de la candidatura. Ha exigit a Aragonès que sigui "més empàtic i més comprensiu" respecte de les aspiracions de la comunitat aragonesa: "Ja hem de tenir molta paciència amb els amics catalans amb les seves consultes i referèndums i no acceptarem cap desequilibri". El president d'Aragó ha avisat que si Catalunya no accepta cap canvi, ells plantejaran la seva pròpia proposta de celebrar els Jocs d'hivern "íntegrament a l'Aragó" i que llavors el COE "haurà d'escollir".

Després de conèixer que Aragonès "no contempla de cap manera" modificar l'acord tècnic que representants dels governs de Catalunya i Espanya i del COE van rubricar divendres, sense la signatura de l'executiu aragonès, Lambán ha animat el seu homòleg a fer que, si vol una candidatura "potent" per al 2030, "s'obri a configurar-ne una de realment competitiva", perquè la que inclou la proposta tècnica, al seu entendre, "no ho és en absolut". Lambán insisteix que el que cal és complir amb el compromís del Comitè Olímpic Espanyol (COE) de fer una candidatura equilibrada. "Si Catalunya es nega a dialogar i a no tractar de reequilibrar la candidatura, l'estarà abocant a una espècie de carreró sense sortida", considera. "No volem més que ningú, però tampoc menys", ha dit Lambán, i demana a Aragonès que sigui "responsable".

D'aquesta manera, ha posat el COE en el compromís de triar entre aquesta proposta tècnica que ha qualificat d'"injusta, desequilibrada i en absolut guanyadora" i una "equilibrada i comprensiva amb totes les parts dels Pirineus". Si Catalunya "es tanca en banda", el president aragonès està disposat a defensar una candidatura per celebrar els Jocs "enterament a Aragó", que no seria la millor solució, però que posaria sobre la taula "les possibilitats" de la comunitat aragonesa i que tindria "tanta validesa" com la de Catalunya.

Catalunya s'enroca

Dijous està previst que el govern de l'Aragó presenti al Comitè Olímpic Espanyol la seva proposta d'acord tècnic per la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern amb un repartiment "més equilibrat" de les proves entre ambdós territoris, però la Generalitat ho té molt clar: no cedirà. "No modificarem les seus de les proves", ha dit aquest dimarts en roda de premsa el president Pere Aragonès, que ha descartat cedir a Aragó alguna de les probes dels Jocs Olímpics d'Hivern que l'acord tècnic adjudica a Catalunya i que es va acordar divendres passat sense la presència de l'Aragó, que va plantar la reunió.  

El president de la Generalitat ha defensat que l'acord de distribució de proves és bo i equilibrat entre Catalunya i l'Aragó, i ha assegurat que no contemplen que es modifiqui aquest pacte. A més, ha dit que està convençut que el projecte tirarà endavant perquè ja hi ha un punt d'entesa treballat, i ha explicat que no té previst parlar amb el president aragonès, Javier Lambán: "No modificarem les seus de les proves, perquè s'ha fet un esforç de moltes setmanes, amb criteri tècnic (...) Hem actuat amb responsabilitat i no modificarem res", ha insistit. A més ha defensat que el problema no és únicament entre la Generalitat i el govern aragonès; sinó que és entre el govern aragonès, la Generalitat, el govern espanyol i el COE: "Aquí hi ha un consens i algú que s'ha desmarcat del consens", ha reivindicat. Ahir vespre el president de l'Aragó va assegurar que veu "condemnats al fracàs" uns Jocs sorgits d'una candidatura que opti exclusivament per Catalunya i va dir que la pilota està al teulat del Comitè Olímpic Espanyol.