El president de l'Aragó, Javier Lambán, ha avisat aquest dijous que qualsevol proposta de candidatura a uns Jocs Olímpics d'Hivern el 2030 que s'allunyi del "projecte de país i d'Estat", que assegura que defensa el seu Executiu, tindrà "una resposta absolutament contundent per la nostra part, que portarem a tots els àmbits nacionals i internacionals" perquè s'estaria generant "un problema territorial molt greu i una crisi política també molt greu". Així s'ha pronunciat Lambán en declaracions als mitjans de comunicació recollides per Europa Press, després de l'anunci de la consellera de Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà, de proposar una candidatura única per a Catalunya davant de la ruptura total de les negociacions amb el govern aragonès, fet que el COE va atribuir, precisament, a Lambán. En aquest sentit, el president aragonès també ha opinat que l'aposta del Govern "ha estat sempre la d'organitzar uns jocs de Catalunya", com han demostrat, al parer seu, anant a Sarajevo a buscar col·laboracions. Malgrat que el COE hagi lamentat repetidament que Lambán hagi obstaculitzat el procés, negant-se a assistir a les reunions i canviant d'opinió sobre la distribució de les pistes i proves, "Mai no se'ls ha ocorregut parlar amb Aragó, ni buscar col·laboracions amb nosaltres, malgrat que som bastant més a prop i compartim l'espai on s'han de realitzar els Jocs, el Pirineu", ha lamentat avui el president aragonès.

"Estimo profundament Catalunya"

Amb motiu de la seva visita a les obres de la nova Comandància de la Guàrdia Civil a Saragossa, on ha estat present el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, Lambán ha criticat que s'acusi l'Aragó que actua portat per un sentiment anticatalanista: "Rebuig absolutament aquest adjectiu, jo no soc anticatalanista i estimo profundament Catalunya". "Només estic en contra dels que perjudiquen amb les seves polítiques a Catalunya", ha apuntat. "Sens dubte, no crec que el país sigui en aquest moment per afrontar més crisis i més conflictes polítics dels quals té", ha advertit el cap de l'Executiu aragonès. Lambán ha informat, així mateix, que continuen esperant una resposta per part del Comitè Olímpic Espanyol a la seva proposta de candidatura, que era "molt assenyada, molt justa, igualitària i, a més, molt generosa amb Catalunya", perquè té les mateixes estacions, les mateixes capacitats i qualitats que el Pirineu català: "Els deixàvem elegir a ells primer a cada un dels lots", ha explicat. "El COE encara no ha respost, però Catalunya ja rebutja aquesta proposta, amb la qual cosa el que demostra és un grau d'absolut d'intolerància i de menyspreu per Aragó", ha assegurat Lambán, agregant que així "es treuen definitivament la careta i clar i net li diuen al COE i a tot el món que ells volen organitzar uns Jocs sols".

Candidatura en solitari

Catalunya tanca la porta definitivament a una candidatura conjunta amb Aragó per als Jocs Olímpics 2030. Així, doncs, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha anunciat que pròximament encarregarà a la directora de l'equip tècnic de la Generalitat que prepari una proposta de candidatura "catalana" als Jocs d'Hivern de 2030. Catalunya gasta així l'últim recurs per optar a organitzar els Jocs al Pirineu l'any 2030. Vilagrà ho ha anunciat aquest dijous en un esmorzar informatiu organitzat per Nova Economia Fòrum, en el qual ha verbalitzat públicament que Catalunya farà el pas per proposar al Comitè Olímpic Espanyol (COE) una candidatura en solitari, davant del naufragi de les negociacions per a una candidatura conjunta amb Aragó, que ha atribuït a l'"anticatalanisme" del govern de Javier Lambán i les pròximes eleccions en aquesta comunitat veïna.

La consellera ja va assegurar aquest dimecres que les negociacions amb Aragó eren molt complicades. "Estem en un punt de no retorn. Plantejarem una alternativa", ha afirmat. Vilagrà ha anunciat que encarregarà a Mònica Bosch, la directora de l'Oficina Tècnica de la Generalitat en el procés negociador dels Jocs, present entre el públic, que ultimi una proposta de candidatura catalana, amb les col·laboracions "externes que facin falta". El Govern tira endavant amb aquesta candidatura malgrat ser conscient que el Govern d'Espanya ja ha avisat que si la candidatura no és conjunta, no hi haurà candidatura olímpica per a 2030. "Tot això ho fem pel Pirineu" ha reblat Vilagrà, que considera que tindrà èxit perquè el Comitè Olímpic Internacional (COI) valorarà una candidatura europea. La consellera s'ha preguntat: "de veritat que el govern de l'estat, si no arribem a un acord amb Aragó, el deixarà tancat"?. En aquesta línia, ha reiterat que Catalunya mereix uns Jocs d'hivern: "Perquè portem treballant-la des de fa molt temps i perquè el Pirineu s'ho mereix". "Som l'única serralada que no ha allotjat uns Jocs d'hivern", ha afegit.