L'Aragó és el responsable del trencament de l'acord tècnic per a la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern del 2030. Així ho ha assegurat el president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, que ha destacat que el seu objectiu ara és impulsar el projecte inicial amb participació de Catalunya i l'acord directe amb estacions d'esquí aragoneses sense passar pel govern aragonès. Blanco, en declaracions a Catalunya Ràdio i RAC-1, ha afirmat que el dia 1 comunicarà al president del Comitè Olímpic Internacional (COI), Thomas Bach, la determinació de presentar candidatura.

Preguntar a Lambán

El president del COE ha explicat que en l'última trobada amb els governs català i aragonès va arribar a la conclusió que "així no es podia seguir". Ha recordat que després de sis reunions s'havia assolit un acord tècnic entre el COE, Catalunya i l'Aragó del qual l'Aragó es va despenjar. Quatre reunions després, ha afegit, "no ha estat possible salvar" l'acord, i calia "buscar una sortida i no abandonar la carrera". "Seguim aspirant a una bona candidatura per al 2030", ha afirmat Blanco. Els motius de la ruptura, segons el president del COE, cal preguntar-los al president d'Aragó, Javier Lambán, perquè el projecte final estava basat en un repartiment de les proves de neu proposat pels representants del govern d'Aragó. Al repartiment final, ha explicat, Catalunya tenia 42 proves i Aragó 54, i "quan tot estava preparat i teníem consens, això s'ha trencat".

Blanco ha elogiat els esforços del Govern, que al llarg d'aquesta negociació "ha tingut un comportament sensacional, ha debatut, ha fet propostes i ha acceptat la decisió de la majoria". Ha explicat que ha mantingut reunions amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, el secretari general de Junts, Jordi Sánchez, i el líder del PSC, Salvador Illa, "i tots a l'una han lluitat pel projecte, que no és l'ideal per tothom, però és el millor que podem presentar".

Interès de les estacions de l'Aragó

Ara, ha explicat, cal parlar de la nova proposta. La seva idea és intentar mantenir el projecte inicial, amb un repartiment de proves entre Catalunya i Aragó. Així, ha assegurat que en les últimes 24 hores les estacions d'Aragó han comunicat que volen formar part del projecte olímpic. "El que està passant és que els empresaris s'estan movent i no volen renunciar al projecte, i volen els ajustaments necessaris per fer un projecte amb tots els actors que volen jugar". Segons Blanco, cal mantenir la idea inicial, perquè "ara estem en el punt de defensar la candidatura que hem plantejat, i fer un altre plantejament ens perjudicaria enormement. Estem parlant amb tothom i hem de seguir en aquesta línia", ha dit.

Blanco ha reconegut que la ruptura ha perjudicat el calendari de forma clara i les reunions ara hauran de ser ràpides, i espera parlar amb el president del COI el dia 1 de juny per manifestar-li "l'interès decidit per optar als JJOO, i que vinguin ràpidament els tècnics del COI per revisar el projecte". Igualment s'ha mostrat confiat que la consulta que es farà al Pirineu tindrà un resultat positiu, perquè "al final estem defensant el seu territori i un projecte que posa al mapa el Pirineu català". "Estic fermament convençut que la gent ens donarà suport perquè aquest projecte són els seus jocs".