La delegació d'Aragó i la de Catalunya s'han enrocat en l'última reunió pel repartiment de les proves dels Jocs d'Hivern. El Comitè Olímpic Espanyol (COE), el govern aragonès i català s'han reunit aquest matí telemàticament per últim cop abans que es confeccioni el repartiment dels Jocs. Aquesta trobada ha acabat sense acord perquè l'Aragó s'ha entossudit en què és "irrenunciable" un equilibri en el repartiment de proves de l'esquí alpí entre l'executiu de Javier Lambán i el de Pere Aragonès. El COE, per tant, haurà de desencallar les negociacions que han arribat al seu límit de desentesa i dilluns el president del comitè, Alejandro Blanco, anunciarà quina decisió prendrà. En la reunió virtual ha participat: la consellera de Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà, el conseller aragonès d'Educació, Cultura i Esports, Felip Faci, i el secretari general de Cultura, Víctor Francos.

El bloqueig és total. En cap de les trobades s'ha arribat a un acord definitiu. En aquesta última reunió, el Govern ha basat la seva posició en l'últim pacte firmat durant el març, on s'acordava que l'esquí alpí, el descens, gegant, supergegant i l'eslàlom, s'ho enduia Catalunya. Per altra banda, la delegació de Lambán s'ha obstinat en què aquest repartiment -que ja havien firmat- no és equilibrat i, per tant, ha demanat negociar de nou, en especial, per l'esquí alpí. Blanco ha repetit molts cops que aquestes distribucions de les proves ja es van tancar durant la primera reunió del desembre, i que no van donar problemes: "Es van tancar al cap de dos minuts". Ara, el govern de l'Aragó nega aquesta predisposició per aquesta distribució i s'enroquen en la seva última proposta. Així deixen a mercè del comitè la decisió final sobre la composició dels Jocs Olímpics d'Hivern. 

El conseller d'Esports de l'Aragó, Felipe Faci, va explicar ahir dilluns que havien enviat al COE la nova proposta que va plantejar el president aragonès, Javier Lambán, la setmana passada. La proposta divideix les proves en quatre lots amb dues opcions -una per Catalunya i l'altra per l'Aragó. En relació amb l'esquí alpí, l'Aragó proposa que un territori es quedi la modalitat femenina i l'altre la masculina. Blanco ha dit que el COE "no veu convenient fer això", però ha reiterat que han de ser les parts qui ho pactin.

Faci va anar més enllà i va exigir al Comitè Olímpic Espanyol que parés els peus a Catalunya per estar negociant amb altres països el repartiment de proves. El conseller aragonès va dir que això és cosa d’estats i l’emplaça a què intervingui. “Som bastant flexibles i el que volem és que es respectin els interessos aragonesos”, va insistir. El conseller aragonès va fer aquests comentaris davant declaracions per part del Govern on asseguren que Catalunya podria presentar una candidatura pròpia i que si fes falta es parlaria amb altres països per acollir les proves que requereixen infraestructures complicades (així no cal construir-les de nou a Catalunya). Blanco ha reiterat que, en cas que no es pugui tancar un acord, s'obre la porta a la presentació de candidatures en solitari, tanmateix, ha insistit que en el moment actual l'aposta del COE és intentar que la conjunta arribi a bon port.