El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha mostrat el seu suport a una possible candidatura d'Ernest Maragall a l'alcaldia de Barcelona en una entrevista amb El Periódico. En l'avançament de l'entrevista que es publicarà diumenge, Aragonès, que també és coordinador d'ERC, ha volgut traslladar "tot el seu suport" a una eventual repetició de candidatura de l'actual regidor "si decideix fer el pas i la militància de la federació de Barcelona així ho sanciona", explica el rotatiu. 

Ernest Maragall, de 78 anys, ja va guanyar les darreres eleccions per un regidor i uns 5.000 vots, però l'actual alcaldessa, Ada Colau, finalment va poder aconseguir el suport necessari per seguir al capdavant de l'Ajuntament un terme més. Si surt escollit en les eleccions vinents el 2023, Maragall prendrà possessió als 80 anys. 

El "projecte coral d'ERC"

 

Segons l'avançament de l'entrevista, Aragonès també ha volgut estendre el seu suport a altres figures claus d'Esquerra Republicana com ara el recentment alliberat Oriol Junqueras i l'exiliada Marta Rovira. Preguntat sobre la possible "bicefàlia política" del partit arran el retorn de Junqueras, Aragonès ha respost que ERC és "un projecte coral, amb molts lideratges" i espera que «segueixin durant molt temps al capdavant del projecte». Pel que fa al president del partit, Aragonès ha assegurat que mantenen una "complicitat política i personal absoluta", i que els rumors sobre el presumpte control que Junqueras exerceix sobre ell, el fa «riure una mica. Qui ho digui ho fa per interès partidista. Treballo molt a gust. El meu únic límit és la confiança de la majoria parlamentària. I és a ells que he de retre comptes». Amb relació a la secretaria general, Aragonès ha recordat que "encara no hi som tots ... Marta Rovira segueix a l'exili".  

Crítiques a Colau

 

Malgrat haver arribat a importants acords en els darrers temps, com el pacte pressupostari del 2021 o un pla de 30 milions d'euros per a una vuitantena de projectes, sembla que la paciència dels republicans amb l'alcaldessa s'està acabant. Ernest Maragall, president del grup d'Esquerra a l'Ajuntament i diputat del Parlament, va definir Colau com una alcaldessa "incapaç d'assumir la responsabilitat de Barcelona com a ciutat i capital de Catalunya" en molts àmbits.

Alguns d'ells, que cita a tall d'exemple: el de la distribució energètica, el barri de l'Eixample, la mobilitat, el lideratge metropolità, l'Hermitage o l'ampliació de l'aeroport del Prat. Els dos darrers són els temes que ara estan en boca de tothom. Maragall va lamentar que l'alcaldessa no vagi més enllà en res: "La senyora Colau està especialitzada en la simplificació, en la reducció de tot a una qüestió ideològica, el blanc i negre, lo público bueno o lo privado malo", va dir en declaracions a Aquí Cuní de Ser Catalunya.

 

Foto principal: el president Pere Aragonès i el regidor Ernest Maragall / Mireia Comas