El discurs d'Esquerra és clar: la via del diàleg i de la negociació ha de conduir a la celebració d'un referèndum i l'amnistia dels represaliats pel conflicte independentista. Així ho ha reiterat aquesta nit la secretària general d'ERC, Marta Rovira, en una entrevista emesa aquesta nit al programa Més 3/24. "La resolució del conflicte polític ha d'anar en la línia dels grans consensos existents en la ciutadania catalana: el referèndum i posar fi a la repressió, cosa que es fa amb una amnistia", ha declarat.

Així mateix, Rovira ha mantingut la força de la via del diàleg, la qual "no ens ha de fer por", i ha defensat "la via escocesa, la via de l'acord" com el camí a seguir. En aquest sentit ha manifestat la necessitat de la fi de la repressió política a través de l'amnistia, que afirma que és possible i que és una "qüestió de voluntat política". També ha rebutjat la proposta d'Iceta d'una nova reforma estatutària en considerar aquesta "una fase superada" i ha advertit que "ja sabem com va acabar la reforma de l'Estatut".

Alhora, Rovira ha desafiat el govern espanyol a demostrar si és un Estat que compleix les resolucions internacionals en matèria de drets humans, en referència a l'informe aprovat al Consell Europeu, o si les ignorarà com va fer amb el Grup de Detencions Arbitràries de l’ONU

Indults: "esperança il·lusòria"

Una voluntat política que de moment no ha vist, ja que assegura que l'esperança dels indults ha estat "il·lusòria". "Tan bon punt s'han concedit els indults el Tribunal de Comptes ha tornat a sentenciar: aquestes persones que sortien indultades, però inhabilitades personalment, s'enfronten ara a la repressió econòmica", ha destacat, i ha explicat que les fiances imposades pel tribunal afecten el futur dels "fills i filles" dels represaliats.

Rovira no té pensat tornar

Preguntada per les declaracions de Pedro Sánchez en què el president espanyol convidava els exiliats a seguir les passes de Meritxell Serret i tornar, Rovira ha assegurat que ara mateix és impossible, en existir una causa contra ella per rebel·lió. "Som molt conscients del que passaria si tornéssim a Catalunya", ha afirmat, i ha insistit que no ha comès cap delicte violent.

Retrobada d'ERC: tornar a fer política

Rovira ha celebrat el retrobament amb els líders d'Esquerra empresonats fins fa una setmana. "Des d'un punt de vista personal ha estat molt emocionant, feia gairebé 4 anys que no ens havíem pogut veure", ha assenyalat. 

També ha destacat que la trobada amb Junqueras, Forcadell, Bassa i Romeva ha sigut un espai on "tornar a fer política" i poder "compartir i debatre idees". "Un dels objectius de la repressió és dificultar-nos aquests espais polítics, que no puguem tenir debats en el si de les nostres pròpies organitzacions democràtiques", ha dit.

 

Imatge principal, la secretària general d'Esquerra Republicana, Marta Rovira / ACN