El projecte de l'Hermitage proposat des del Port de Barcelona es manté tot i la negativa del govern d'Ada Colau. Els seus promotors han assegurat que encara pensen tirar-lo endavant atès que "s'ha desenvolupat en estricte compliment a la llei". 

Així ho ha explicat el mateix Museu Hermitage Barcelona en un comunicat, on també insisteixen que "s'han superat tots els tràmits, especialment el de pública concurrència" així com que el projecte "s'ajusta a tots els requisits tècnics i urbanístics".

En aquest sentit, el museu declara que continuaran treballant amb el Port i el Liceu per presentar a l'ajuntament una proposta que s'adeqüi a l'acord adoptat pel consell de l'autoritat portuària, després que ahir el govern municipal de la capital catalana rebutgés el conveni per a la seva instal·lació al recinte portuari. 

Compten amb el suport de "la majoria dels regidors"

En el text, s'assenyala que s'efectua aquesta tasca "comptant amb el suport tant d'aquestes dues entitats com de la societat civil i una part de l'equip de Govern municipal, com també de la majoria dels regidors de l'Ajuntament, amb voluntat de generar els màxims consensos possibles i sempre dins el marge del procés administratiu que fa anys que s'està tramitant".

També s'adverteix, però, que exercirà aquest treball d'adequació del projecte "sense renunciar a exercir aquelles accions que així fossin necessàries en defensa dels nostres drets i legítims interessos".

El PSC es va abstenir

El govern municipal de Barcelona va rebutjar ahir el conveni amb el Port de Barcelona per al projecte de museu de l'Hermitage malgrat que el PSC es va desmarcar de Barcelona En Comú i es va abstenir en la votació en la Comissió de Govern.

La tinent d'alcalde d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz (de Barcelona en Comú) i la tinent d'alcalde socialista d'Agenda 2030, Laia Bonet, van comparèixer per separat davant els mitjans per explicar la decisió i les discrepàncies dels socis de govern.

Sanz va assegurar que amb aquesta decisió l'Ajuntament es protegeix millor en l'àmbit jurídic i administratiu, mentre que Bonet va sostenir que, amb aquesta, es corre el risc que es retirin promotors i de judicialitzar el tema.

Sanz va insistir que la decisió es va prendre per obligació perquè el Port "es va precipitar" en aprovar aquesta setmana la concessió al museu, condicionada a un conveni cultural amb l'Ajuntament, de construir l'edifici central a la nova bocana per al projecte de franquícia cultural de l'Hermitage "vell", sense les modificacions que s'estan negociant amb la incorporació de Liceu i altres actors.

El govern de Colau aposta per "un projecte nou"

En la seva compareixença, la tinent d'alcalde d'Urbanisme va assegurar que amb la decisió de desestimar el conveni, el que es fa és "tancar una carpeta administrativa del projecte només de l'Hermitage" i "obrir una nova etapa per a un projecte nou i que pugui incorporar la resta d'elements importants", en el que els socis de govern estan d'acord.

Va posar especial èmfasi en el fet que "cal anar a un projecte nou, on el Liceu tingui un paper important", i per a això fa falta més espai perquè cal "un edifici més gran" de què cap en la parcel·la prevista.

Per part dels socialistes, Laia Bonet va considerar considerat que tant el Port com l'Ajuntament de Barcelona s'han precipitat en les decisions que han pres aquesta setmana i que s'havia d'haver esperat a tenir el nou projecte Hermitage-Liceu acabat de dibuixar.

 

Imatge principal, projecte Hermitage Barcelona / EFE