El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ha avançat que "al llarg del dia d'avui o demà al matí com a tard" s'anunciaran les noves mesures restrictives per fer front a l'empitjorament de la Covid-19.

En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio Aragonès no ha volgut entrar en la concreció de les mesures per no especular i ha dit que s'han d'aplicar "com més aviat millor" i que cal fer un "pas enrere".

Així mateix ha apel·lat a la "responsabilitat individual" de la ciutadania, una mesura que, segons ha dit, no es pot escriure al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). I ha afegit que el Govern no està traslladant la responsabilitat als ciutadans perquè l'executiu està actuant en molts àmbits.

Aragonès ha explicat que s'està treballant en les mesures i espera que aquesta vegada no es filtri la informació a algun mitjà de comunicació. Tot i entendre que la ciutadania vulgui saber les restriccions, ha destacat que és important no especular i que s'anunciïn quan estiguin decidides del tot i vagin acompanyades de mesures de suport.

"Hem de ser capaços de comunicar molt més assertivament. Cal generar confiança en les decisions, i si avui digués mesures concretes no estaria fent aprenentatge dels errors", ha reblat.

Pel que fa a la restauració, Aragonès ha demanat als clients que actuïn amb responsabilitat i extremin les precaucions perquè "els cambrers no poden fer de policies". En aquest sentit, ha fet una crida a no posar en un compromís els treballadors de la restauració i ha avisat que "si hi ha d'haver sancions, hi haurà sancions". "Els que actuen bé no poden pagar els plats trencats d'una minoria que no actua amb prou responsabilitat", ha afegit.

Les darreres dades

La velocitat de propagació a Catalunya, l'Rt, ha seguit pujant en les últimes hores i ha passat de l'1,22 notificat dimecres a l'1,34 d'aquest dijous. El risc de rebrot també segueix creixent, ho fa 29 punts, fins als 274, i la incidència a 14 dies s'eleva de 215,01 a 218,97, segons les últimes dades del Departament de Salut.

S'han declarat 2.146 nous casos confirmats per PCR o test d'antígens (TA), cosa que eleva la xifra total a 333.139 des de l'inici de la pandèmia. El 4,74% de les proves de la darrera setmana han donat positiu. S'ha informat de 30 noves morts i el total és de 16.524. Hi ha 1.532 pacients ingressats als hospitals amb Covid-19, 56 més que en l'anterior balanç, i 345 persones a l'UCI, les mateixes que fa 24 hores.

El risc de rebrot era de 196 entre el 30 de novembre i el 6 de desembre, i ha pujat fins a 274 en l'últim interval. Pel que fa a l'Rt, puja 12 centèsimes en les darreres 24 hores i se situa en l'1,34. 

La visita de Felip VI a la Seat

El vicepresident ha dit que no participarà en cap acte que suposi "blanquejar la monarquia" en referència a la visita que dilluns que ve faran Felip VI i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a la planta Seat de Martorell.

Segons ha dit, abans d'anar a passejar Felip VI "ha de donar moltes explicacions". En canvi, ha confirmat que el Govern serà present a l'acte organitzat per Foment del Treball en què hi serà el president Sánchez.

Preguntat per l'estat de salut de Joan Carles I, Aragonès espera que es recuperi, però ha afegit que això no treu que hagi de "rendir comptes" per les seves presumptes irregularitats en l'àmbit fiscal.